Најновије

ТРАМПОВ ЧОВЕК ПОРУЧИО ДАЧИЋУ: Харадинај даје север Косова милом или силом!

Мајк Помпео, државни секретар Сједињених Америчких Држава и најближи сарадник америчког председника Доналда Трампа, поручио је да је Вашингтону доста глупирања Рамуша Харадинаја, премијера такозване државе Косово. Помпео, који се у Бразилу накратко срео са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем, захтева од косовских Албанаца да не одлажу постизање споразума и да током ове године косовско питање мора да буде решено милом или силом.

Дачић и Помпео (Фото: Министарство спољњих послова Србије)

- Америка је јасно рекла шта очекује од Приштине. Подржавамо решење којим ће обе стране бити задовољне и које неће значити да само једна страна буде губитничка. Јасно им је да Вашингтон жели поделу Косова и да тај посао мора да буде завршен у овој години - наводе дипломатски извори.

Озбиљне претње

Како наводе саговорници, Помпеа је током разговора са Дачићем интересовало шта се дешава на терену.

- Чињенице говоре да је ситуација све гора. Таксе од 100 одсто на српску робу и даље су на снази, Харадинај прети новим мерама, дијалог Београда и Приштине под покровитељством Брисела тотално је замро... Помпео је сарадницима наложио да хитно реагују и да поруче Харадинају да Америка губи стрпљење, да Вашингтон има и могућности и начина да га уразуми - истичу саговорници.

Извори из дипломатских кругова прецизирају да Помпео намерава да, поред притисака, Харадинају запрети и силом, што значи губитак позиција на којим је сада, као и отварање његовог случаја пред Специјалним судом за злочине ОВК, који је почео са радом и који већ позива бивше команданте те терористичке организације на саслушања.

- Вашингтон је променио курс према Србији, а после Трамповог писма којим је охрабрио и позвао председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија да искористе јединствену прилику за постизање споразума, јасно је да његова администрација не губи време, да су одлучни да се на деценијски проблем стави тачка - подсећају добро обавештени саговорници.

Другачије опхођење

Министар спољних послова Ивица Дачић потврдио је да је главна тема разговора са Помпеом била јужна српска покрајина.

- То је био кратак сусрет, америчког државног секретара упознао сам са тренутним стањем у дијалогу између Београда и Приштине. Рекао сам му да Приштина кочи разговоре. Више детаља из разговора не могу да откривам - рекао је Дачић, који је сусрет са Помпеом искористио да шефа Стејт департмента позове у званичну посету Србији.

Председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић сматра ово реаговање Помпеа променом у начину опхођења према Србији.

- Ако неко може да изврши додатни притисак на Приштину, то је онда државни секретар САД и ово је добар наговештај да ће се нешто десити по том питању. Албанцима у прилог не иде развој ситуације, ако се узме у обзир улога суда за ратне злочине ОВК, који ће додатно освестити политички естаблишмент у САД - објашњава Милетић.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да је Помпео доказао да је део структуре која у администрацији САД подржава дијалог.

- Из оваквог разговора може се закључити да он није упознат са тим шта се дешава на Косову, али то није тачно. Сасвим сигурно је, заједно са Џоном Болтоном, креатор писма које је Трамп упутио председницима Србије и Косова. Добро је што је Помпео реаговао, по чему се види да се ова администрација суздржава од зацртаних решења - наводи Миливојевић.

Пацке за Рамуша

Помпео се у новембру срео са Тачијем, којем је рекао да је дошло време да Приштина направи компромис са Београдом.

- Косово треба да искористи јединствену прилику да постигне историјски договор о нормализацији односа са Србијом у оквиру дијалога под окриљем Европске уније - рекао је Помпео.

Посебну поруку Помпео је тада послао Харадинају, од којег је захтевао да укине таксе од 100 одсто на српску робу.

Трамп спрема славље у Белој кући

Председник САД Доналд Трамп половином децембра упутио је писма Вучићу и Тачију, у којима је поручио да је Вашингтон спреман да подржи постизање историјског споразума, те да Вучића и Тачија очекује у Белој кући како би прославили историјски договор.

Шеф Беле куће посебно је нагласио да је Вашингтон спреман да Тачију пружи помоћ у напорима да постигне договор који би уважавао интересе Косова и Србије.

- Уколико се не искористи ова јединствена прилика, то би био трагичан корак уназад, будући да се шанса за постизање свеобухватног мира вероватно неће поновити у скорије време - написао је између осталог Трамп.

Мишел Зубеница, аналитичар

Притисак на владу у Приштини од САД дефинитивно ће ставити до знања да је Бела кућа преузела палицу од Брисела управљањем преговорима. Ово је јасан сигнал да Американци пристају на компромис, ма колико Харадинај био више амерички човек од Тачија, који је у обавези да буде спреман на дијалог.

Трамп повлачењем трупа удара на Русију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трампово фамозно писмо Тачију-Албанско минирање преговора

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА