Најновије

"УСТАЛА ЈЕ СРБИЈА! САД НАС ПРЕБРОЈТЕ"!: Проширен списак захтева Вучићевом режиму! Нови протести следеће суботе!..(ВИДЕО)

Грађански протест "Један од пет милиона", упркос веома хладном времену поново је одржан у Београду. Протести су одржани и у Нишу, Крагујевцу, Куршумлији, Новом Саду и Пожеги.

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

На почетку се окупљенима обратио глумац Бранислав Трифуновић, који је замолио за минут ћутње за Драгослава Шекуларца, Иву Грегуревића и Марка Николића, а потом прочитао писмо упућено Драгану Бујошевићу, директору РТС.

Трифуновић поручио Бујошевићу: Није српски ћутати

- Драгане Бујошевићу, време је да те грађани подсете на неке чињенице. Грађани који плаћају претплату за јавни сервис те подсећају да си одговоран јавности и гледаоцима, а не политичким интересима власти. Све што чиниш је неспојиво са новинарском професијом. Бујошевићу, грађани те подсећају да мораш да поштујеш право грађана да знају истину, да немаш право да обмањујеш јавност и извћреш чињенице. Немаш право да користиш јавни сервис у пропагандне сврхе. Остаћеш уписан у историји као одговоран за злоупотребу професије. Грађани захтевају да се повучеш са места које си узрупирао. Није српски ћутати, Драгане Бујошевићу – рекао је Трифуновић.

"Хоћемо земљу у којој се живи нормално од сопственог рада"

После њега, реч је добио његов колега Радослав Миленковић.

- Хвала што сте овде. Ми сви имамо право да живимо нормално, ради се о људској потреби да живимо у земљи у којој амбиција почива на знању, а успех на раду. Ми смо ми, нисмо ми ни глупљи, ни лењи, ни већи олош, ни већи нерадници, ни издајници, од било ког обичног цовека у свету...И зато имамо право да сви ми - олош, шљам, ленштине и издајници, као и ово мало финих људи међу нама, живимо нормално у земљи у којој су закони једнаки за све и у којој од свог рада можемо да хранимо своје породице. Ми не живимо у таквој земљи. Ми живимо у земљи која личи на стадион на коме чика качи бројеве за резултат, качи оно што му падне на памет. А доле на терену се игра утакмица, рукама и ногама, не зна се који спорт. Игре нема, смисла нема. Желимо да живот има смисао. Живимо у земљи без последица за добро и лоше, земљи самозваних експерата - рекао је он.

Међу окупљенима су Бошко Обрадовић, Борис Тадић, Драган Лутовац...

Окупљени су након говора кренули у протестну шетњу. Учесници који су били на почетку колоне носили су беле мантиле, бадњаке и слику Марка Николића.

Колона стала код Председништва: Сад нас пребројте

Код Председништва Србије, колона је застала, како би их, како су рекли, "пребројали". Колона је ушла у Таковску улицу, где је преко разгласа опет пуштено прочитано писмо Драгану Бујошевићу, у коме се тражи његова оставка. Испред РТС су запаљене бакље, а колона је наставила шетњу ка Светогорској улици. Испред зграде "Политике" су застали и узвикивали "зашто ћутите, ово је насиље", а потом стигли на Трг републике.

Ту се окупљенима обратила Јелена Анасоновић, једна од организаторки протеста, која је поновила захтеве, али и изнела нове.

- Тражимо се пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића. Тражимо оставку министра Небојше Стефановића, директора РТС Драгана Бујошевића и Ненада Љ. Стефановића - рекла је она и додала.

- Вечерас смо по дебелом минусу и мразу на улицама главног града. Нас греје жеља за бољом и сигурном Србијом. Видимо се следеће суботе, храбри народе.

Подсетимо, повод за први протест (одржан 8. децембра), коме је претходио протест у Крушевцу, био је напад на Борка Стефановића. Он је крајем новембра, заједно са Бобаном Јовановићем и Марком Димићем, активистима Левице Србије, брутално претучен уочи одржавања трибине Савеза за Србију у Крушевцу.

Због повреда главе Стефановић је 23. новембра пребачен у Ургентни центар, Јовановићу су избијена два зуба и расечена му је усна, а Димић је задобио више удараца у главу. Приведена су тројица мушкараца, Ш. М., Ж. М., Г. Д., који су осумњичени за напад, а Основни суд у Крушевцу одредио им је притвор до 30 дана.

Захтеви су касније проширени, те протестанти траже да се открију налогодавци покушаја убиства Борка Стефановића, али и налогодавци покушаја убиства новинара Милана Јовановића, као и убиства Оливера Ивановића.

Такође, демонстранти су незадовољни извештавањем Радио телевизије Србије о самим протестима, те су прошле недеље протестовали под паролом "Пет минута за пет милиона". Тражи се пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису. На прошлом протесту Бранислав Трифуновић је рекао да са протестанти имају и 4. захтев, а то је смена министра полиције Небојше Стефановића, јер "броји" колико људи има на протестима, уместо, како каже, колико је убистава у граду и земљи и да се бави својим послом.

Окупљања у Крагујевцу и Новом Саду

Протест "Један од пет милиона" одржан је вечерас и у Крагујевцу. Неколико хиљада људи се окупило на платоу код некадашње Робне куће, прекопута зграде Скупштине града, а затим су кренули у протестну шетњу главном улицом. Након тога, Крагујевчани су се окупили испред Прве крагујевачке гимназије.

Мањи број грађана окупио се у исто време у Новом Саду.

 

Posted by N1 Srbija on Субота, 05. јануар 2019.

Шта је историчар Горан Шарић рекао за Вучића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1/ Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вукадиновић и Ного о Александру Вучићу.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА