Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) МАСОВНА КЛАНИЦА: 500 мртвих, горе градови, терористи убијају један другог у Идлибу

Прави масакр се развија у провинцијама Идлиб и Алеппо: терористи Хајат Тахрир ал-Шам уништавају протурске милитанте, плене њихову опрему и наоружање и заузимају насеља под њиховом контролом.

Турци, Руси и Сиријци (Илустрација: Правда)

Око 30 градова и насеља постали су поприште битака и прелазе из руке у руку с промењивим успјесима, банде остављају стотине мртвих тела у сукобима на рушевинама. Заробљене су десетине милитаната.

Увод у кланицу

Средином 2018. године потписан је Меморандум између Русије и Турске, према којем се турска страна обавезала да ће одвојити различите милитантне групе у сиријској провинцији Идлиб како би осигурала повлачење свог тешког наоружања из демилитаризиране зоне.

Поред тога, Турска је више пута обећала да ће покренути војну операцију у овој покрајини против радикалних банди. Рок за имплементацију ових споразума је средина октобра 2018. године.

Међутим, до јануара 2019. године, обавезе које су преузели Турци биле су само делимично испуњене. Створена је демилитаризована зона и многе про-турске групе су заправо повлачиле тешко оружје са линије разграничења са владиним снагама. Ипак, екстремни исламисти банде већ пола године, не само да нису смањили количину оружја, већ су је напротив драстично повећали.

Борба је почела

Од лета 2018. дошло је до активног повећања броја присталица ових група, а територије под њиховом контролом су се стално повећавале.

Све се то дешава када је турска страна неактивна. Русија и сиријска влада, испуњавајући претходно постигнуте споразуме о прекиду режима непријатељстава, биле су приморане да посматрају како Турска безуспешно покушава да испуни своје обавезе. Али време пролази, резултати турског рада су више него скромни. У време када је постојао мораторијум на вођење непријатељстава у Идлибу, исламистичке групе, на чијем је челу био ХТШ, стекле су довољно снаге да започну заробљавање својих комшија међу протурским бандама.

Последњих недеља дошло је до незапамћених активности у непријатељствима између исламиста и оружаних формација бивше слободне сиријске војске, које су под турском контролом.

Исламисти свакодневно заплењују нове територије у готово свим главним правцима покрајине Идлиб, уништавајући борце про-турских група. Према различитим проценама, у последњих неколико недеља број погинулих у овим сукобима премашио је 500 људи, од којих су већина милитанти под контролом Турака. Истовремено, као што се види из приложеног, исламисти из ХТШ и њихови савезници неће се зауставити на овоме.

Према разним проценама, исламисти планирају у потпуности да контролишу целу покрајину Идлиб, потпуно уништавајући протурске формације Слободне сиријске армије и других илегалних оружаних група. Судећи по резултатима које су постигли исламисти, они имају сваку прилику да остваре своје планове.

Око 30 градова и насеља у пламену

Око 30 градова и насеља постали су поприште тешких борби између ХТШ и турске Сиријске националне армије.

Битка је преплавила важно упориште групе Нур ад-Дин аз-Зенки из Дарат Изе, коју су убрзо ухватиле банде ХТШ-а. Губитак овог подручја ефективно прекида све комуникације између протурских банди Националног ослободилачког фронта (NLF) у Западном Алепу и суседним подручјима Идлиба који су под контролом Сиријске народне армије у Африну и северном Алепу Алеппо у "турском тампону". Стога, ако се Драт Иза не врати, главни до НФО-а у овим подручјима Великог Идлиба ће бити потпуно изолован од стране исламиста ХТШ с једне стране и сиријском војском с друге.

Тада је ХТШ неочекивано напао и зауэо бројне локалиције у подручју Џебел Шашо, након чега су се исламисти Ахрар аш-Шам опоравили од шока, подигли појачања и успели да врате своје положаје, враћајући се у Мидан Џезел, Кара Јан Шахраназ, Шир Маџар и Деиркуну. Борбе за нека насеља се настављају.

Тешка борба се дешава иу Атариби, која је енклава окружена територијом ХТШ-а. Овај град контролишу локалне банде, које се базирају на бившим милитантима "Сувар ал-Шам". Њихов локални савет је одбио да преда градове исламистима у ХТШ без борбе.

Турска не улази у борбе између терориста

Шта је са Русијом и сиријском владом у овој ситуацији? За сада су приморани да одрже услове за престанак режима непријатељстава, јер тај договор није званично поништен. Међутим, ситуација се одвија на такав начин да читава покрајина Идлиб може бити под контролом исламиста, а онда ће покушати да уђу у опсежан напад на положаје владиних трупа у Сирији, а то ће, заузврат, означити почетак нове рунде крвопролића у сиријском рату.

Из очигледних разлога, ни Русија ни сиријска влада неће дозволити да то се то деси, за разлику од Турске. Чим се створи опасност од исламистичког продора на територије које контролише Дамаск, сиријска војска ће покренути војну операцију против терориста у Идлибу, а са Сиријском арапском армијом даље неће бити компромиса ако се то догоди.

Како Иран креће на Америку, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА