Најновије

УКРАЈИНСКИ "БЕЛИ": Eво ко Порошенку може да помрси конце!

Последњег дана марта Украјинци бирају председника. Фаворитима Петру Порошенку и Јулији Тимошенко рачуницу квари један комичар, пише у ауторском тексту украјински новинар и аналитичар Сергеј Руденко.

Петро Порошенко (Фото: Сајт председника)

Пише: Сергеј Руденко

Председничка кампања у Украјини се захуктава. Кроз три месеца грађани бирају новог шефа државе и делује да је раме уз раме са двоје фаворита – бившом премијерком Јулијом Тимошенко и актуелним председником Петром Порошенком – и глумац Владимир Зеленски. У предвечерје Нове године он је званично објавио да улази у трку.

Његово учешће у изборној кампањи за аналитичаре значи да је екстремно тешко предвидети исход. Према досадашњим испитивањима јавног мњења, овај комичар има све шансе да се нађе у другом кругу гласања. А то значи да ни Тимошенкова ни Порошенко не могу са сигурношћу рачунати да ће борба бити одлучена у њиховом директном дуелу.

Током последњих петнаест година смо сведочили надгорњавању то двоје политичара. Након Наранџасте револуције је Порошенко изгубио од Тимошенкове трку за примат и премијерско место. Па ипак, када је Јулија Тимошенко формирала своју другу владу, у њој се нашло места и за Порошенка као шефа дипломатије. Након Мајданских протеста је Порошенко пак лако оставио иза себе Тимошенкову која је тек неколико месеци пре тога, нарушеног здравља, изашла из затвора.

Нема сумње да су долазећи избори судбоносни за њих двоје. За њу је ово трећа и, извесно, последња шанса да седне у најважнију фотељу. За њега је то борба да остане у фотељи и задржи своје уносне бизнисе. Она обећава да ће, ако победи, „Порошенко одговарати за све“. Он пак оптужује да ће Тимошенкова поново окренути Украјину ка Русији.

У наредна три месеца ће њихове међусобне чарке давати тон кампањи. Најмање једно од њих двоје ће у други круг. Једно од њих двоје ће вероватно на крају и водити државу.

Демоскопи су током последње године у првих пет фаворита видели, осим поменутог комичара Зеленског, и музичара Свјатослава Вакарчука. Но и један и други дуго су паузирали у политичким наступима и нису артикулисали своје политичке програме. Сада се Вакарчуку више не дају никакве шансе, али је Зеленски остао у водећој тројци против двоје ветерана украјинске политике.

Симпатизери актуелног председника Порошенка јако су се наједили када су, тик пред Нову годину, на телевизији „1+1“ уместо новогодишњег обраћања председника видели говор Владимира Зеленског којим званично најављује кандидатуру. То се сматра јавном побуном власника те телевизије Игора Коломојског против Порошенка. Сматра се да се тако се један олигарх светио другом због национализације банке „Приват“.

У чему се састоји та освета? Уметнички уредник „Квартала 95“ и глумац Зеленски је човек којег политика никада није занимала, али према анкетама може да се нађе у другом кругу гласања за председника. Његов рејтинг је заправо рејтинг неповерења у актуелну Порошенкову власт. Украјинци су масовно спремни да гласају за комедијаша познатог по улози председника Голобородка из серије „Слуга народа“ – многи ће пре гласати за њега него за актуелну политику.

Зеленски није Роналд Реган и никада није био гувернер. Па опет његово учешће у трци ствара невоље за Порошенка и Тимошенкову. Једино је питање да ли глумац и они који стоје иза њега имају намеру да иду до краја. Није искључено да би, у случају да уђе у други круг против Тимошенкове, Зеленски могао да се повуче у њену корист. Тимошенкову, уосталом, активно подржава и власник телевизије Коломојски.

А шта ће после избора бити са Зеленским? Он ће повести своју странку „Слуга народа“ на парламентарне изборе у октобру.

Чак и пре званичног почетка кампање више од тридесет политичара је најавило кандидатуре. Ускоро ће бити познато ко ће од њих проћи процес регистрације који захтева и полагање залога од два милиона гривни (око 60.000 евра). Последњи дан регистрације је 7. фебруар. Већина кандидата неће имати никаквих изгледа већ користи председничку кампању за промоцију пред парламентарне изборе. Неки од њих су уобичајени убачени кандидати са циљем да покупе део гласова које би иначе добили или Порошенко или Тимошенова.

 Украине Wахл Кандидатен Јулиа Тимосцхенко унд Пјотр Поросцхенко
Из времена условног пријатељства: Тимошенкова и Порошенко певају химну на инаугурацији Јушченка (2005)

У освит кампање можемо закључити да у украјинској политици – са изузетком Зеленског – нема нових лица. Пет година након свргавања режима Виктора Јануковича гледамо превише добро позната лица. Главни фаворити су у политици већ дуже од две деценије. Али ако ништа друго, захваљујући једном комичару, трка ће бити занимљива.

Прочитајте ОВДЕ све о покушају војног удара у богатој нафтом афричкој земљи.

Извор: dw. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Украјина ће се распасти на 3 дела јер су јој на власти фашисти.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА