Најновије

ЂУРИЋ: Србија ће наставити да се бори да очува свој народ на КиМ, као и своје легитимне интересе! (ВИДЕО)

План председника Александра Вучића и Владе Србије, јесте, да се помогне свакој српској средини на КиМ, и тај план ће бити реализован у 2019.години, без обзира на све тешкоће. Хоћемо да створимо и материјалну основу да људи остану у својим домовима, рекао је Марко Ђурић директор Канцеларије за КиМ

Ђурић (Фото: Јутјуб)

Ђурић је рекао да, када је реч о духовном аспекту, када погледамо чији су гробови, храмови и културно-историјски споменици нема никакве сумње шта је чије на КиМ, али, додаје да, нажалост када погледамо садашњост и стварност на терену, видимо на КиМ живи више од једног милиона Албанаца.

- Држава Србија ће наставити да се бори да очува свој народ на КиМ, као и своје легитимне интересе. Председник Вучић и Влада су у то уложили огромну енергију и труд и наставићемо то да чинимо и даље. Ни једна претходна влада није уложила више у српске светиње и храмове на КиМ - рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је Божић на Косову и Метохији за већину наших људи прошао мирно и весело.

- Пуно људи је изашло на тргове и улице варошица, села и јединог преосталог српског града на КиМ, а то је Косовска Митровица, како би заједно, молитвено али и славећи, обележили овај празник. Могла је да се осети нека врста позитивне енергије и решености да се остане на том простору, да се и даље бори - рекао је Ђурић.

Он је подсетио да је већини грађана на КиМ веома тешко, да они живе са неизвесношћу и са много брига.

- Оно о чему немамо прилике често да говоримо, јесте, колико много светиња има на КиМ, које живе и које захваљујући труду и напору државе Србије, Владе, али и председника Србије, који се на том подручју изузетно ангажовао. Преко четрдесет цркава и манастира су у потпуности или делимично реновиране, за време његовог мандата као премијера, као и сада на месту председника државе - рекао је Ђурић.

Како каже, много тога се ради, како са епархијом, али и са грађанством у виду кућа и станова, и додаје да много тога још мора да буде урађено, издвојивши пре свега политичке проблеме.

- План председника Вучића и Владе Србије, јесте, да се помогне свакој српској средини на КиМ, и тај план ће бити реализован у 2019.години, без обзира на све тешкоће. Косовска Митровица добиће најсавременији Клинички центар, Грачаница нову болницу, Трепча нови погон и нову фабрику акумулатора. Без обзира на све притиске, хоћемо да створимо и материјалну основу да људи остану у својим домовима - рекао је Ђурић.

Ђурић је најавио и изградњу цркве ове године у родном месту кнеза Лазара у Прилепцу, у косовском поморављу.

- У Поморављу живи близу 40.000 наших људи, док уз целу административну линију имате мање од 40.000 особа српске националности. Срба на КиМ има око 100.000. Живи се јако тешко, али то су храбри људи којима имамо обавезу да помогнемо. Ми смо као држава и као Влада стигли у скоро сваку кућу, и још више ћемо да се трудимо - рекао је Ђурић.

Ђурић је коментаришућу тренутну политичку ситуацију, као и преговоре око статуса на КиМ, рекао да је сасвим сигурно да људи који данас представљају Албанце, не желе и не намеравају да постигну било какав компромис и договор.

- Иду путем конфликта и наметања решења. Мислим да се на такав начин не може доћи до мира, и могло би се доћи до тога да у будућности плате високу цену такве неспремности да постигну компромис. Србији је, насупрот томе, стало да постигнемо компромис. И када је реч о Косову и Метохији, али када је реч и о Србији, данас је највеће србовање када имате стотине нових фабрика, нове ауто-путеве, обнова храмова, дизање угледа на међународној сцени - рекао је Ђурић.

Коментаришући посету председника Путина, Ђурић је рекао да је она веома важна, да одражава карактер односа између наше две земље, показује велико лично поверење између два лидера, и то, како каже, за Србију може да донесе само напредак.

- Ако будемо имали снажну подршку Русије и од сада као што смо имали и до сада, али и по питању решавања наше позиције са КиМ, она може бити само јача и боља - рекао је Ђурић.

На питање да ли ће ускоро бити разрешено питање убиства Оливера Ивановића, Ђурић је рекао да је веома забринут, као и да није видео никакав озбиљан рад приштинских институција по том питању.

- Видимо и деловање појединих политички кругова у Србији где као лешинари на трагедији једне породице желе да ојаде сопствену земљу. Нарочито ме нервира када видим како малтретирају по медијима Милену Ивановић само зато што им се не свишђа и не свиђају политички ставови - рекао је Ђурић, и додао:

- Србија по том питању чини све што може, и урадиће све што може да се уради.

Путин открио зашто није спречена НАТО агресија над Србијом 1999. године! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА