Најновије

ТУРСКА НИЈЕ УСПЕЛА: Зато Руси рокају терористе у деескалацијској зони Идлиба! Ево каква је ситуација! (ВИДЕО)

Почевши од 4. јануара, руске ваздухопловне снаге извршиле су серију ваздушних напада на положаје терориста у зони ескалације Идлиба. Ваздушни напади су били усмерени на снаге Хајат Тахрир Ал Шам у градовима Дарат Иза, Кафрнаха, Џамиат Ал Рахал, Урум Ал Кубра и 111. база у западном делу Алепа.

Туриц, Руси, Сирија (Фото: Правда)

ХТШ-ова информативна мрежа Иба је рекла да је група одговорила гранатирањем позиција Сиријске арапске армије (САА) у округу Ал Рашидин на периферији града Алепо, тврдећи да је убијено 7 припадника службе, али владини извори сумњају у ту тврдњу.

Истог дана група милитаната под заштитом Турске поражена је и предала је своје положаје у округу Џамиат Ал Арман западно од града Алепа. Након наметања контроле над овим подручјем ХТШ је напредовао у западном делу алепске провинције која је под контролом опозиције и заузео градове Синкар, Ал Хота и 111. базу пука. ХТШ је такође ушао у град Авејел након договора са локалним саветом.

ХТШ је 5. јануара објавио да су његови борци заробили неколико борбених тенкова и оклопних возила, док су остаци покрета Нур Ал Дин Ал Зенки покушавали да их прокријумчаре у подручје Африна, окупираног Турцима.

Упркос подршци Националног фронта за ослобођење и Сиријске националне армије, Покрет Нур Ал Дин Ал Зенки заправо је изгубио скоро све своје позиције према ХТШ у само неколико дана ограничених сукоба. Према извештајима, преостали чланови Покрета сада беже из зоне деескалације Идлиба у Африн.

5. јануара и 6. јануара ХТШ је наставио нападе на милитантне групе које су подржавали Турци. ХТШ је зааузео градове Деира Симана и Атариба у делу алепске провинције под контролом опозиције. Атариб је био под контролом двеју група које су подржавали Турци Тувар Ал Шам и Биарик Ал Ислам. Као резултат тога, обе групе су распуштене.

Ове седмице, ХТШ ће допринети корацима у циљу консолидације својих недавних добитака и обавити припреме за даље ширење унутар подручја које држи опозиција. Ако НФО и СНА не предузму стварне кораке да зауставе ову експанзију, то ће потврдити да Турска такође није успела да претвори мит о "умереној оружаној опозицији" у стварност и да је једина способна "опозициона сила" повезана са терористима.

Дана 4. јануара, медијско крило Курдске јединице за заштиту народа (ИПГ) објавило је видео снимак који приказује текућу анти-ИД операцију у долини Еуфрата. Сиријске демократске снаге (СДФ), од којих је ИПГ језгро, нападају положаје ИД у граду Аш Сафа. Дана 5. јануара, СДФ је наметнуо контролу над окрузима Ал Разаза, Ал Тас, Ал Рамта, Марзук, Ал Сур и Хави Ал Сур унутар града. Упркос томе, СДФ тек треба да уђе у јужни део и оближња подручја Ал Мух и Ал Басатин. ИД и даље контролише ову област.

Према СДФ ратни авиони коалиције предвођени Сједињеним Државама обавили су 129 напада на положаје ИД. Као резултат ваздушних напада и сукоба на терену, наводно је убијено више од 71 борца ИД.

Прочитајте ОВДЕ још детаља, погледајте мапу.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА