Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ БИВШЕГ ТРАМПОВОГ САВЕТНИКА: Северна Кореја се неће одрећи нуклеарног оружја

Северна Кореја и Сједињене Државе наставиће у суботу нуклеарне преговоре на радном нивоу, пренели су севернокорејски медији, позивајући су не изјаву заменика шефа дипломатије Чо Сон Хуија.

Џон Болтон (Фото: Јутјуб)

Севернокорејски дипломата рекао је да ће дан раније бити успостављен прелиминарни контакт, али још није познато где ће преговори бити одржани. Из Беле куће је саопштено да ће се званичници две земље састати "током наредне недеље".

Бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон изјавио је претходно да Северна Кореја никада неће добровољно одустати од свог нуклеарног оружја.

Сједињене Државе подржавају оштре економске санкције Северној Кореји све док она не прекине свој нуклеарни програм. Председник Доналд Трамп нагласио је свој лични однос са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном и рекао да две стране сарађују у смеру денуклеаризације корејског полуострва. Северна Кореја саопштила је у понедељак да је постигнут мали напредак због, како је навела, политичких и војних провокација Сједињених Држава.

“Од Сједињених Држава зависи да ли ће наши преговори постати прозор могућности или ситуација која ће убрзати кризу”, рекао је изасланик Северне Кореје у Уједињеним нацијама Ким Сонг.

Бивши Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон сматра Северна Кореја не планира да одустане од нуклеарног оружја.

“Мислим да је стратешка одлука коју спроводи Ким Џонг Ун таква да ће учинити све што може да задржи нуклеарно оружје и да га даље развија. Он ће можда покушати да добије слабије међународне санкције, можда ће пристати на неке уступке, али у тренутним околностима никада неће добровољно одустати од нуклеарног оружја”, рекао је Болтон.

Северна Кореја извела је серију ракетних проба ове године али није извела није извршила ни једну нуклеарну пробу од септембра 2017. године. Трамп себи приписује заслуге за то али Болтон наглашава да то није добар знак.

“Један разлог, веома добар, веома забрињавајући разлог зашто више не тестирају нуклеарно оружја у овом тренутку или пројектиле дугог домета, је по мишљењу Северне Кореје, било оно исправно или не, је да су пробе завршене и да може да произведе нуклеране бојеве главе и балистичке пројектиле дугог домета. То није охрабрујући знак. То је забрињавајући знак”, додао је он.

Болтон је рекао да је неприхватљиво да се Северној Кореји дозволи да поседује нуклеарно оружје.

“Ако се слажете, а можда нећете, неприхватљиво је да Северна Кореја има нуклеарно оружје, и у једном тренутку пимена војна интервенција мора да буде опција”.

Употреба војне силе је нешто што Трамп избегава. Он је отпустио Болтона прошлог месеца наводећи разлике у мишљењу у вези са Северном Корејом, Ираном и другим питањима и на његово место именовао америчког преговарача за талачке кризе, Роберта О' Брајана.

Прочитајте ОВДЕ које је најјаче нуклеарно оружје.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА