Најновије

"ОДБРАНИЋЕМО ЗВЕЗДАРСКУ ШУМУ": Петиција за очување Пољанчета и Чингријине

Хиљаду и двеста грађана и грађанки Звездаре поднело је примедбе на Нацрт плана детаљне регулације који предвиђа проширење улица и претварање једног од најлепших паркова на Звездари у паркинг.

Шума на Звездари (Фото: Правда)

Група грађана ГО Звездара неформално под именом „Сачувајмо зелену Звездару“, који живе у улицама: Чингријина, Бана Иваниша, Ђока Војводића, Војводе Симе Поповића, Прешевска, Димитрија Туцовића, Учитеља Милоша Јанковића, Спасе Гарде, Хекторовићева, Гершићева, Милана Ракића, Белопаланачка и Брсјачка предала је Секретаријату за урбанизам и саобраћај више од 1.200 потписа комшија и комшиница, којима указује на недостатке, превиде, неправилности и несавесно поступање институција и свих оних који су учествовали у изради Нацрта плана детаљне регулације подручја уз улице Димитрија Туцовића и Чингријине, у делу од Батутове улице до комплекса Основне школе “Марија Бурсаћ”, Градска општина Звездара, а којим се заувек нарушава квалитет живота људи који овде живе. Рок за подношење Примедби истиче 2. октобра, а јавна расправа заказана је за 7. новембар.

Бројни стручњаци из области грађевинарстава, саобраћаја, архитектуре, екологије, права, који живе у овом насељу окупили су се у циљу озбиљног и свеобухватног сагледавања мањкавости и недостатака Нацрта плана имајући у виду на десетине примедби грађана из свих улица које су обухваћене овим планом.

Како наводе у саопштењу, текст примедби потписало је више од 1.200 грађана, а петицију и више јер је њено потписивање у току и даље.

„Боримо се за очување квалитета живота грађана и грађанки који ту живе и не слажемо се са идејом да сужавањем тротоара и стварањем нових улица намењених колском саобраћају, наш крај, наше здравље и свакодневни живот униште бука и смог, нити да наше зелене површине, наша деца, наши љубимци и сећања буду мање важни од асфалта и аутомобила“, наводе из Групе грађана „Сачувајмо зелену Звездару“.

Истичу да о квалитету њиховог живота не може да одлучује нико сем њих.

„Без стручне анализе и стварног укључивања нас, разматрања наших потреба и визија и укључивања у читав процес израде плана за наш крај нећемо дозволити ни једном багеру да приђе“, истичу у „Сачувајмо зелену Звездару“.

Они су изразили очекивање да ће градска власт имати слуха за њихове захтеве и да ће, у складу са прокламованим циљевима о покривању 25 одсто територије главног града зеленим површинама до 2025. године, одустати од претварања великог дела Звездаре у бетонску, сиву површину која постоји због аутомобила, а не људи.

Најављују да ће се у наредном периоду повезати се са свим сличним иницијативама и организовати низ акција којима ће позвати суграђане да им се придруже.

Подсећају да ово није први пут да су јавне површине попут нашег парка, међу становницима краја познатог као Пољанче, у опасности да нестану због интереса инвеститора.

„Заједно са комшијама из околних улица успешно смо одбранили Пети парк и Шљункару, као и даље уништавање Звездарске шуме. То ћемо урадити и овог пута“, поручују грађани у саопштењу.

Захтеви

Основни захтев петиције је израда новог Нацрта детаљног плана регулације који би укључивао и Студију саобраћаја, Студију о процени утицаја на животну седину, као и да представници локалне заједнице буду директно укључени у процес израде новог Нацрта ПДР-а, од почетка до краја процеса, кроз округле столове, јавне расправе и дискусије.

Прочитајте ОВДЕ  још детаља о овом случају.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА