Најновије

ШТА ЈЕ РЕКАО У ЊУЈОРКУ? Макрон се активно укључује у дијалог о КиМ! Француз повлачи први потез после избора

Француски председник Емануел Макрон ће се лично одмах након косовских избора укључити активно у решавање косовског питања, а он је то током сусрета у Њујорку поручио и српском шефу дипломатије Ивици Дачићу.

Eмануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Дачић и Макрон накратко су се састали на маргинама 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација када је нас министра француском председнику честитао на говору приликом његове посете Србији. Осим куртоазног ћаскања, било је и врло озбиљних порука.

“Макрон ми је сам рекао да пренесем председнику Александру Вучићу да ће урадити све што му је обећао током посете Београду, да само чека да се заврше косовски избори и да ће се онда активно укључити у дијалог Београда и Приштине”, рекао је Дачић.

Он открива да је Макрон и даље под утиском дводневне посете нашем главном граду средином јула ове године.

“Он је толико одушевљен да је о томе причао са супругом Брижит. Испричао јој је како је било, како смо певали и да се никада ни у једној посети некој страној држави није тако добро провео”, наводи Дачић и додаје:

“Рекао сам му да је то била најбоља посета неког државника Србији. Похвалио сам га пред супругом, рекао да има изузетног мужа, а она је самоуверено рекла да зна”.

Француска и Немачка одлучиле су да се активније укључе у решавање косовског проблема. И Емануел Макрон и Ангела Меркел сагласни су да је одлука Приштине о увођењу такси на робу из Србије погрешна. Покушавали су у више наврата да утичу на Албанце, али безуспешно. Осим састанака на највишем нивоу, председник Француске и канцеларка у више наврата су слали своје изасланике у Приштину покушавајући две стране да врате за преговарачки сто, али је тамошње руководство остало глуво на све апеле.

План двоје тренутно најмоћнијих европских лидера јесте да одмах након избора 6. октобра и потом формирања нове владе у Покрајини изврше притисак на ново албанско руководство да повуче таксе, а потом и да са представницима званичног Београда седне за преговарачки сто.

“Запад очекује много флексибилније и сарадљивије партнере у наредној косовској влади, покушаће да постигну споразум у првој половини следеће године”, каже саговорник из дипломатских кругова.

Пре него што је Рамуш Харадинај поднео оставку на место премијера и пре него што је распуштена тамошња влада, у Берлину је у седишту канцеларке Меркел одржан састанак тзв. западнобалканске шесторке. Иако је то био покушај да се дијалог две стране реанимира, сусрет је окарактерисан као неуспешан.

Након тога, Макрон и Меркел су сазвали састанак за 1. јул у Паризу који је неколико дана пре него што је требало да буде одржан отказан.

Меркелова и Макрон себи нису смели да дозволе да се састанак у Паризу одржи и да се попут оног у Берлину заврши без икаквих резултата. Зато је заједничка процена била да састанка не буде.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да су за Приштину једини ауторитет Сједињене Државе и да је то све јасније и европским силама.

Александар Попов из Центра за регионализам каже да је најава Макроновог активнијег укључивања у решавање косовског проблема реакција на јаче укључивање Сједињених Америчких Држава у ту причу.

“САД су увелико угазиле у решавање косовског проблема, а вођени су и много разговори "иза завесе". По неким сазнањима, постојао је и њихов нацрт споразума, али је пао у воду због сукоба водећих политичара на КиМ. Ту је Харадинај највише затезао”, каже Попов.

Попов истиче да се Европа показала као неефикасна, да је имала шансу да притисне Приштину и да је тешко поверовати да су могли да уведу таксе без знања ЕУ.

“Макрон жели да агресивнијим укључивањем избалансира утицај са САД тако што ће рећи да Француска жели да се и као део ЕУ и као појединачна држава укључи у процес”, наводи Попов.

Он наглашава да је Макрон знатно флексибилнији када је реч о могућем решењу од Ангеле Меркел.

Још пет држава повлаче признање до краја године

Говорећи о циљевима које је Србија имала пре доласка у Њујорк, Ивица Дачић је изјавио да је један од њих био да српска делегација разговара са земљама које су признале Косово, у намери да преиспитају своје одлуке.

“Са великом сигурношћу могу да кажем да ће најмање пет земаља суспендовати признање Косова до краја године”, нагласио је Дачић.

Циљ је био, додаје он, и да Србија оснажи земље које нису признале независност Косова да остану при том ставу.

“И на тим састанцима смо добили уверавања да никакве промене става неће бити. Сваки наш разговор је био и везан и за Интерпол. Сигурни смо да Косово нема шансе да постане чланица ове организације ни на предстојећем заседању у Чилеу”, каже Дачић.

Вучић кључни политички лидер у региону

Србија је захваљујући председнику Алекса­ндру Вучићу постала епицентар дешавања у региону и кључна за мир и стабилност, а он кључни политички лидер, што је на својеврстан начин потврдила немачка канцеларка Ангела Меркел, која се једино са њим састала на маргинама ГС УН у Њујорку прошле седмице, оцена је аналитичара ИФИМЕС-а.

Овај Међународни институт за блискоисточне и балканске студије из Љуб­љане истиче да председник Вучић, који предводи најутицајнију владајућу СНС, потврђује своју позицију - кључног политичког лидера у региону.

"Ту позицију му је на својеврстан начин признала и потврдила нема­чка канцеларка Ангела Меркел (ЦДУ), која је тражила сусрета са Вучићем на маргинама заседања Генера­лне скупштине УН у Нјујорку", наводе аналитичари љубљанског института и истичу да се Меркел није састала ни са једним другим челником из региона.

Прочитајте ОВДЕ да ли је Москва упозната о тренутним дешавањима на КиМ, а тиче се предстојећих избора.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА