Најновије

Тадић: Једино јака опозициона странка може да сруши режим Александра Вучића, који је господар живота и смрти

Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић каже да се власт Александара Вучића и Српске напредне странке може срушити само ако се опозиција уједини у једну велику странку, која својом структуром може да се дугорочно супротстави напредњацима.

Борис Тадић (Фото: Јутјуб)

"Онај ко мисли да се покретима или невладиним организацијама, које јесу важне, може сменити овај систем, он се вара", нагласио је Тадић.

"Демократска странка је од свог оснивања 'порађала' друге странке, ово је први пут да се дешава инвертан процес - а то је да се странке настале од ДС уједињују, што је позитивна чињеница", рекао је Тадић коментаришући уједињење ДС-а, СДС-а и заједно за Србију у једну Уједињену ДС.

Према његовом речима, та интеграција траје, јер је она подразумева "формирање различитих органа, решавање проблема дуговања...".

"Јер нико ко има дугове, не може да претендује да на ваљан начин води земљу", казао је Тадић.

С друге стране, додаје, Уједињена ДС не жели да "омета интеграциони процес СзС".

На питање да ли је процес интеграције странака које су произашле из ДС-а доказ да је цепање странке 2012. године био велики промашај, Тадић каже да је то "озбиљно питање које стално поставља самом себи".

"То је био комплексан политички тренутак у коме смо се нашли. Ја сам доживео тај моменат када ми је странка рекла да за мене у њој нема места, она је формирала коалицију која ме је називала Ал Капонеом, која је ишла са вођама белих листића… Имамо сада аргументе и за једну и за другу страну. Али, начин на који сам напустио ДС, није био да је ту странку уништавао, већ је остављао могућност да се она обнавља у будућности", казао је Тадић.

Додао је и да је годину дана након што је напустио ДС, он предложио њено обнављање.

"Сада се усваја тај захтев. Врло отворено разговарам о томе са свим лидерима који су изасли из ДС-а, поготово с Ђиласом, с којим сам имао озбиљан спор", казао је Тадић.

На тврдње неких да је Тадић "увео Ђиласа у бизнис", лидер СДС-а каже:

"Нисам га ја увео у бизнис. Ђилас је имао свој бизнис много пре мене, још 90-тих година и то зна свако ко мало мозга у глави има".

Бојкот највероватнији избор у оваквим околностима

Блок ДС, СДС и Зајдно за Србију, али и Савез за Србију, одлучили су да бојкотују предстојеће изборе.

"Не могу да говорим у име целе опозиције, могу да говорим у име Демократске уније. Наш став је да у овим околностима нема услова за фер изборе...Ми смо јасно рекли да је једини начин да ми учествујемо на изборима јесте да се продуже рокови за њихово одржавање након усвајања свих захтева који су изнели стручњаци, такозвана 42 захтева, међу којима су три кључна, а онај за медије посебно важан. Уколико би међународни псоредници издејствовали да промену изборних услова и поштовање тих изборних услова, као и нови рок који би текао од тренутка стварања тих услова, како би се створила нормална социјална ситуација, да грађани могу стварно да суде ко је добар, а ко не, онда бисмо могли да учествујемо на тим изборима", казао је Тадић.

С обзиром да су ти рокови истекли, Тадић наводи да се "операционо гледано, може ући у преговоре са међународним институцијама да се и рокови помере".

Тадић, међутим, није могао да каже да ли је то реална опција, с обзиром да, како наводи, "живимо у организованој лажи већ седам година".

На питање како види одређене трзавице унутар владајуће коалиције и нападе на неке од партнера СНС-а, како би, према неким теоретичарима, СПС испала из власти и на изборе ишли као опозиција, Тадић је изјавио да то нису само "теорије завере".

"Није теорија завере, треба тражити одговор на то у функционисању Александра Вучића, он је популистички лидер који примењује све оне принципе бруталног макијавелистичког владања. Он највише замера својим политичким колегама, јер он је господар живота и смрти. Сетите се афере око Дачића и Мише Банане, то је форсирао управо Вучић. Па је он за то оптужио мене, а ја сам га тужио, а он избегава доласке на суд. Има много индиција да он пушта многе афере о људима из странке… Питање је да ли ово о организованој трговини оружјем пушта он, јер он тако влада. То је Вучић, то је уствари Шешељ и СРС, и они су са својим вредносним системом победили", казао је Тадић.

Говорећи о бојкоту, Тадић каже да је он "веома важан као протест постојећој власти и порука европским политичарима".

"Јер су ти европски политичари употребили Вучића да би он испоручио оно што те политичке опције које подржавају независно Косово, желе да им се испоручи. Међутим, неки од њих желе да сломе идеју бојкота јер би поново да дају легитимитет Вучићу, јер се и даље надају да ће им он испоручити очекивано", каже Тадић.

На питање шта после бојкота, лидер СДС каже да је потребно да се формира јака опозициона странка која би могла да парира СНС-у.

"Ја сам изашао са идејом која је важнија од бојкота који је краткотрајно средство, а то је да мора да се формира једна велика опозициона странка. Бојкот је важан са становишта мобилизације оних странака које желе да се боре против Вучића, и са друге, важан је што може да покаже да опозиција може да се уједини. Мора да се организује политичка странка која својом структуром може да се дугорочно супротстати систему СНС-а. Опозиција мора да има организацију на свакој тачки сусрета са СНС-ом, да може да јој парира, што подразумева да има јаке локалне органе и још много тога", казао је Тадић.

Додао је: "Ко мисли да се покретима, невладиним организацијама, које јесу важне, може да се смени овај систем, он се вара. Моја је обавеза да кажем како се мења овај систем. То јесте могуће и зато смо кренули у формирање Уједињених демократа, отварамо врата за све друге, и то је једини начин да се сруши ова власт".

Говорећи о изборним законима чију промену захтева део опозиције, Тадић каже да ти закони јесу донети у његово време, али да су напредњаци нашли начин да их заобилазе.

"Две ствари су важне - прва, да ли су се ти закони који су на снази поштовали или не, и да ли се они сада поштују. СНС је пронашла своје иновативно решење, по којима се суспендују ти закони, суспендује се рад институција. На пример, независне институције и регулаторна тела, које стављају под своју функцију", рекао је Тадић.

На оптужбе да је и он користио функционерску кампању, Тадић каже:

"Ја сам поднео оставку пред изборе 2012. године, није било функционерске кампање".

Постојале су ваше активности од тренутка када су расписани избори до тренутка када сте поднели оставку?

"Па морао сам то да радим. Ја сам поднео оставку, па смо ушли у расписивање избора", казао је.

Транспарентност Србије је изнела податак да је у кампањи 2012. године, Мирко Цветковић увећао 300 одсто своје активности у односу на претходну годину, а ви 400 посто. Након што сте поднели оставку, наставили сте да учествујете у функционерској кампањи. Зашто сте отварали деонице ауто-пута или станове у насељу Степа Степановић?

"Не може се наставити функционерска кампања ако више нисте функционер. То што ја одлазим на послове који су били везани за мој рад, то не значи да сам био у функционерској кампањи. С јесне стране, ви сте у праву, са друге нисте. Јер су то ствари за које сам био организационо везан. Ми смо започели радове на Коридору 10, покренули смо процес изградње станова, Степа Степановић је имао за циљ да се подигне грађевинска индустрија. У политици ви морате оно што сте радили као своје део, да прикажете као своје дело. Функционерска кампања подразумева да се злоупотребљавају државни ресурси, ја нисам злоупотребљавао те ресурсе. Мислим да је то било најморалније сто сам могао да урадим. Поготово што ми нисмо имали промоцију какву сада ради Александар Вучић. Људи мисле да је све путеве радио Вучић", казао је Тадић.

На питање да ли је за то да се потпуно забрани кампања државних функционера пред изборе, Тадић каже да "то не постоји нигде у свету".

"У време када сам ја био 2012. председник Србије, БИРОДИ је направио анализу присуства на РТС-у мене и Томислава Николића, мог ривала - у неким сегметима, Николић је имао више времена него ја. И ако ми ви кажете да сам био у функционерској кампању, ја ћу вам рећи да то није истина", казао је Тадић.

Додао је да је Вучић на председничким изборима 2017. године имао шест или седам пута више времена на јавном сервису од опонената Вука Јеримића и Саше Јанковића.

"У моје време су институције ипак радиле свој посао. Ја се нисам мешао у рад Јанковићу или Шабићу, бранио сам њихов рад. Нисам се мешао у уређивачку политику РТС-а, ни на Н1. Није тачно да нисам хтео да дођем на Н1, али и то је право сваког политичара… И ово је доказ да поштујем демократска начела. И ова наша комуникација сведочи на немам никакву привилегију… То не може да се пореди с Вучићем", рекао је Тадић.

"Нисам пришлушкивао политичке противнике"

На питање да ли је икада док је био председник Србије или неко из његовог окружења прислушкивао политичке противнике, Тадић каже "апсолутно не".

"Оптужио ме је Вучић, па се испоставило да је њега његов бивши председник странке Шешељ оптужио, јер му је доносио прислушкиване разговоре Томислава Николића и мене. Не, никада нисам прислушкивао политичке противнике, не припадам политичким структурама која је ушла у политику деведесетих година, када су се ти принципи упражњавали. Ја сам ушао као припадник студентске органазације, и ми смо прислушкивање доживљавали као најскареднију ствар која може да се ради у политиви. Забранио сам свако прислушкивање у политичкој борби коју смо водили", нагласио је Тадић.

Тадић наводи и да је "очигледно кршење закона" било то када је Вучич на једној телевизији читао документе са ознаком тајности. Вучић је изјавио да је одлуку о скидању ознаке тајности са докумената који се тичу прислушкивања донео у складу са законом. "То сам урадио у складу са законом, са чланом 26, а има их више. Уосталом, не пада ми на памет да се било коме правдам. И да тих чланова нема, ја бих то урадио", рекао је тада Вучић.

Постоји скраћена процедура којом тајност може да буде скинута, рекао је Тадић и додао да то овде није случај.

"Постоји скраћена процедура. Натегнуто, уз велико пријататељство суда и тужилаштва, је могуће. Вучић би могао да каже да је скраћена процедура. Он је није скратио, он се тога опсетио накнадно...Ја сам то прво објавио на конференцији за медије, а онда су накнадно рекли да је Вучић то урадио на законит начин. То је било очигледно кршење закона. И ја вам дајем подршку да инсистирате и даље на томе да се то докаже. Није то прва лаж коју је Вучић изговорио", казао је Тадић.

Прочитајте ОВДЕ када ће Александар Вучић морати да призна независност тзв. Косова.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube