Најновије

НОЖ У ЛЕЂА ОД ЧЕШКЕ: Одбијена Земанова иницијатива да се повуче признање тзв. Косова!

Чешки званичници нису подржали предлог председника Милоша Земана да та земља повуче међународно признање Косова. Министар спољних послова Томас Петричек рекао је након састанка, који је одржан у четвртак, да су се званичници сложили да ово питање за сада не буде на дневном реду. Утврђено је да историјске околности чешког признања Косова 2008. године биле проблематичне, али да то не смета да Чешка са Косовом даље развија билатералне односе.

Милош Земан (Фото: hrad.cz)

Земан је током посете Србији у септембру говорио о покушају укидање независности Косова, преноси echo24.cz. - Сложили смо се да питање признавања није примерено. Ситуација се није ни на који начин променила тако да Чешка не може да промени свој положај који је заузела у последњих десет година - рекао је Петричек новинарима у четвртак.

Он је раније рекао да не види разлог за повлачење признања Косова. Према његовим речима, Чешка може да учини такав корак само ако Косово престане да испуњава одређене критеријуме државности, на основу којих је признато 2008. године.

- Чешка политика треба да буде континуирана - додао је Петричек.

Министарство спољних послова је такође раније нагласило да је Чешка закључила неколико споразума са Косовом, укључујући споразум о повратку илегалних имиграната. Ако би Чешка престала да признаје Косово као независну земљу, то би могло да створи потешкоће у спровођењу ових уговора, наводи се у саопштењу министарства спољних послова Чешке.

Дачић би свуда у свету пао због афере "Банана" Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА