Најновије

Овако је Аркан постројавао министре у Крајини: "Набио му је пиштољ у уста и..."

Жељко Ражнатовић Аркан је 1993. године у Обровцу гурнуо пиштољ у уста Милану Мартићу, тадашњем министру полиције Републике Српске Крајине, и поручио му: "Пи*ко једна полицијска, нећеш ти мени бити министар него ћеш поново ићи на улицу да контролишеш ове што возе бицикла без светла!" То је била кулминација честих неслагања руководства РСК са Аркановим борцима и самим Командантом, како су Ражнатовића звали.

Аркан (Фото: Јутјуб)

Овај сукоб на ратишту до детаља описује некадашњи официр Арканове Српске добровољачке гарде и стриц Милорада Улемека Легије Михајло Улемек. Сукоб између Мартића и Аркана настао је, додаје, због тога што се овај драо како неће да допусти да му криминалци из Београда вршљају по терену.

- То је та прича, ми смо остали тамо два и по, три месеца, било је још после сукоба - каже Улемек.

Како се Улемек присећа за наш лист, тих дана отишао је до председника Скупштине РСК Здравка Зечевића да га пита ко је издао наређење о распуштању Добровољачке бригаде.

- Он је питао пуковника Ђиласа ко је издао, овај каже "нисам ја" а његов потпис стајао ту. Значи, демантовао га одмах. Како сад то, има потпис, а тврдите да нисте издали... Издали сте прво усмено, а онда писмено. То се десило у Обровцу 1993. године, крајем јануара, почетком фебруара. Обровачка бригада је распуштена 21. јануара, 22. су Хрвати упали у тај део и кад смо ми дошли тамо 24, било је то што је било: Обровац је био напуштен, села напуштена, цео Велебит напуштен... - наводи Улемек.

У том тренутку Улемеку је пришао један од официра и испричао му зашто је све напуштено:

- Рекао ми је да је дошло до распуштања бригаде и да је наређење издао командант корпуса, прво усмено. Тај који је мени рекао све је Јова Допуђа, резервни мајор по чину... Он је мени рекао: "Пуковниче, мени су наредили прво усмено распуштање, ја нисам хтео да распустим и онда су ми после у 3.15 послали писмену наредбу. Ја сам распустио бригаду која је бројала 1.100 људи да би у 6.15 Хрвати напали тај део". Кад сам ја то све сазнао, тражио сам састанак, на којем је присуствовао Миле Мартић, у то време министар полиције, Горан Хаџић, председник РСК, Здравко Зечевић, председник скупштине и, нормално, сви официри присутни на том делу ратишта. Био је и Миле Новаковић.

Када је Улемек пришао Здравку Зечевићу и рекао да провере које је распустио бригаду, тад је настала цела фрка.

- Зечевић каже: "Нисам ја распустио" и онда ја извадим папир и кажем прочитајте чији је ово потпис... Каже, потпис команданта корпуса пуковника Ђиласа и онда је Мартић скочио, јер цео тај рат је била издаја, што се касније све сазнало, и полако ће се све и сазнати. Миле Мартић је скочио: "Шта је сад ово, неће мени криминалци из Београда водити рат, неће мени криминалци из Београда решавати". И онда је реаговао Жељко, извадио пиштољ и набио му у уста: "Пи*ко једна полицијска, нећеш ти мени бити министар него ћеш поново ићи на улицу да контролишеш ове што возе бицикла без светла" - закључује Улемек.

Ко је Милан Мартић?

- бивши српски политичар и председник Републике Српске Крајине од 1994. до 1995. године

- пре тога био министар полиције РСК

- осуђен пред Хашким трибуналом 2007. на 35 година затвора

- казну служи у затвору у Естонији у нехуманим условима.

Курти хоће у рат са Србима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА