Најновије

ТРГОВИНСКИ РАТ САД И КИНЕ ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ: Амери направили црну листу и вуку очајничке потезе! Чека се нови одговор Пекинга! (ВИДЕО)

Америчко-кинески трговински рат измиче контроли и прелива се у нова подручја, након последњег потеза Вашингтона.

Трамп и Ђинпинг (Фото: flickr)

Америчке власти су у уторак поставиле нову границу Пекингу, стављајући на црну листу 28 кинеских компанија због њихове наводне повезаности с насиљем над етничким Ујгурима у кинеској провинцији Синкјанг са већинским муслиманским становништвом.

На листи се нашло неколико технолошких компанија, укључујући "Хиквижен", "Мегви технолоџи", "ајФлајтек" и "СенсТајм". То значи да ове компаније не могу да купују америчку технологију нити да продају своје производе на америчком тржишту.

Ту је и одлука Стејт департмента да наметне визна ограничења неким кинеским званичницима због понашања које Вашингтон сматра неприхватљивим. Тед Бауман, аналитичар и економист "Бањан Хил Публишинга", сматра да америчке власти новим мера покушавају да максимално притисну Пекинг, уочи наставка трговинских преговора.

"Последња мера, објављивање црне листе, у складу је са стратегијом администрације председника Доналда Трампа, а то је трагање за новим изворима стицања предности у текућим трговинским преговорима. Мислим да није случајност то што је црна листа објављена тик након што је у медије процурило да власти разматрају ограничавање притока америчког инвестиционог капитала у кинеске компаније. Као да је администрација схватила да се Кинези неће повући суочени са повећаним америчких тарифама, па трагају за другим начинима да им запрете", рекао је Бауман.

Глобалтајмс оцењује да је црна листа, која је објављена нешто пре састанка америчких и кинеских званичника на високом нивоу у Вашингтону ради нове рунде преговора, типична тактика Трампове администрације и да показује да САД желе да извуку корист из притискања Кине.

Бауман, међутим, указује да је црна листа у ствари "добра идеја", али је забринут због тајминга.

"Проблем је што су економије две земље дубоко повезане. Забринутости око ових питања требало је подићи давно пре кад су Кинези имали мању предност… Као што људи све више почињу да увиђају, игнорисањем тих ствари дуго времена САД су помогле у стварању кинеског “чудовишта” и можда је прекасно да се било шта уради поводом тога", истакао је он.

Ипак, Бауман указује да стратегија Вашингтона можда неће упалити.

"Проблем је што почињу да делују помало очајно, а Кинези су то схватили. Последње вести са кинеске стране говоре да они више нису заинтересовани за велику нагодбу око трговине и да ће се фокусирати само на краткотрајне ставке", наводи Бауман.

"То за будућност трговинских преговора значи да Кинези или желе да заврше с овом рундом дијалога и сачекају нову америчку администрацију за наставак преговора, или се отворено ругају Трамповом кабинету говорећи: 'Само напред, урадите најгоре што можете, ми не маримо'".

У сваком случају, како закључује Форбс, Вашингтон смањује шансе да ће доћи до било каквог договора између две стране у скорије време. Само је питање времена кад ће Пекинг објавити сопствену црну листу или наметнути рестрикције америчких званичницима.

Равнотежа снага на Блиском истоку се променила, Израел мора да напусти САД и приклони се Русији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Форбс/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА