Најновије

ВУЧИЋ БИ ДА СЕДИ НА ДВЕ, ТРИ СТОЛИЦЕ: Ево шта је рекао о уласку у ЕУ и сарадњи са Турском, Русијом и Кином!

Србија је на путу ка ЕУ, али сама доноси одлуке са ким жели да сарађује, а жели сарадњу са Турском, Кином, Русијом и другим земљама, поручио је председник Александар Вучић за Анадолију и још једном позвао турске инвеститоре да улажу у Србију, јер две земље имају најбоље односе у новијој историји.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је интервју турској агенцији дао дан пошто је угостио председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који је у понедељак и уторак боравио у дводневној посети Србији, где је учествовао на трилатералном састанку Србија - Турска - БиХ и у полагању камена темемљца за почетак градње ауто-пута Београд - Сарајево.

Председник Србије је упутио поруку свима у Турској да дођу у Србију и да се осећају као код куће, док ћемо ми, како је рекао, учинити све да још више унапредимо односе, који су најбољи у новијој историји.

- Говорећи о политици, поштујемо једни други, али најважније, турски народ нема никаквих проблема овде у Србији, ни у једном граду у земљи, јер су Срби увек поштовали Турке - рекао је Вучић.

Он је поновио да је лично примио скоро сваког турског инвеститора, да ће то наставити да чини, јер жели да они буду задовољни инвестицијама и да стичу још већи профит, те изразио наду да ће и они, такође, заволети и поштовати Србију, онако како ми поштујемо Турску.

Оценио је да је посета председника Турске била веома важна, истичући три аспекта - још једном потвђене веома добре политичке односе две земље, засноване на међусобном поверењу, економски напредак и трилатерални самит.

Вучић је поновио да је захвалан Ердогану што је показао поштовање према Србији и Србима.

- Иако имамо неке разлике о неким стварима, консултујемо се један са другим и разговарамо један са другим и председник Ердоган је заслужан за напредак наших билатералних односа на политичком нивоу, укључујући и регионалну стабилност, политичке разговоре са другим актерима у региону Балкана, као и за свеукупни напредак у нашем веома крхком региону - истакао је Вучић.

Захвални смо турским инвеститорима и клими коју је створио председник Ердоган о могућим инвестицијама у Србији. Увек сам подвлачио и инсистирао на чињеници да су само Турци желели да улажу у руралне области Србије, док су сви остали улагали у велике градове и аутопутеве, због чега сам веома захвалан тим турским инвеститорима - рекао је Вучић.

Као значајан део посете Ердогана, Вучић је издвојио и трилатерални самит Србије, БиХ и Турске, те истакао да је управо присуство турског председника помогло у стабилизацији односа између свих у овом региону и у довођењу више одговорности и озбиљности у односима свих у региону.

То је, каже, нешто на чему још мора да се ради, а како би се створило више туристичких, културних опција, како би Турска видела шта је то све што ми нудимо и како ћемо да стабилизујемо регион.

Уз подсећање агенције да је у Београду у понедељак одржан Српско-турски пословни форум, уз учешће више стотина привредника из обе земље и на питање шта Србија може да понуди турским инвеститорима, Вучић је одговорио да, иако је Турска неупитно прогресивнија по питању економије него Србија, наша земља, ипак, "лепо напредује у областима ИТ и иновативне технологије".

То су, додао је, управо сектори које Србија може да "понуди" Турској, као и област пољопривреде у којој, такође, можемо да се "понудимо", наводећи да је потребно више контаката између људи, који могу направе својеврсне везе.

- Морамо да урадимо све што је до нас како бисмо створили амбијент да би се те везе међусобне створиле, а ово је оно што државни врх Србије и Турске и треба да настави у будућности - рекао је Вучић.

Говорећи о кључној улози Србије у одржавању мира и стабилности у региону Западног Балкана, Вучић је рекао да Србија ради на томе да има одговорнији приступ према другим земљама у региону, односно да не одговара на провокације других.

- Ми смо мали, ипак, већи од осталих на Западном Балкану и морамо бити много релаксиранији када говоримо о некада интригантним или арогантним речима других. Треба да избегавамо сваки бесмислен одговор, већ да учинимо све што је у нашим моћима да приближимо регион - рекао је Вучић.

Како је приметио, сви ми сами не значимо ништа, али је другачије ако се удружимо, јер онда се могу прескочити све баријере.

О позицији Србије према ЕУ, али и о њеном односу према другим земљама, попут Турске, Русије и Кине, Вучић је казао да је његов посао да учини све да се заштити држава и људи који у њој живе.

- Сви ми треба да водимо рачуна сами о себи, наш посао је да учинимо све што можемо како бисмо заштитили државу и наше националне интересе, како бисмо заштитили наше људе. То значи економски и политички бенефити - рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Србија на путу ка ЕУ, што је стратешки циљ - да будемо пуноправна чланица Уније, али да нико не може да нам гарантује да ће се то уопште десити, као и да ли ће се десити ускоро.

- У међувремену, нећемо пуцати сами себи у ноге, угрожавајући наше везе са Турском, Русијом или Кином. Имамо пријатеље, понашамо се као независна и суверена земља. На путу смо ка ЕУ, али доносимо одлуке са ким желимо да сарађујемо, а желимо да сарађујемо са Турском, Кином, Русијом и другим земљама света. Зато су нас наши људи и изабрали - закључио је Вучић.

Додик брутално одговорио Куртију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА