Најновије

ЗА НАС ЈЕ ЈЕЗИК НАЦИОНАЛНОГ КОМУНИЗМА НЕПРИХВАТЉИВ! Бургарска има невероватне захтеве према Северној Македонији!

Након објављивања бугарске декларације у којој Софија износи бројне захтеве од Северне Македоније као услов за почетак преговора о уласку у ЕУ, не стишава се бура, а сада су се побунили и интелектуалци и из једне и из друге државе.

Северна Македонија (Фото: Јутјуб)

Наиме, Бугарска, између осталог, захтева да Северна Македонија не зове свој језик македонским, да избрише све натписе о "бугарским фашистичким окупаторима" из уџбеника и са својих споменика посвећених догађајима из Другог светског рата, да своје наставне програме из историје, књижевности и географије усклади са бугарским и да се одрекне тврдњи о постојању македонске мањине у Бугарској.

Реагујући на невероватне захтеве званичне Софије, данас је група интелектуалаца из обе земље, усвојивши декларацију у којој осуђује оштар тон и садржај бугарског документа. Историчари, политички и научни експерти, клерици, новинари, социолози, економисти и други угледни интелектуалци из Бугарске и Северне Македоније изразили су разочарање и дубоку забринутост због документа који су усвојили бугарска влада и парламент, преноси Балкан инсајт.

Интелектуалци наводе да тон у комунистичком стилу и ригидни захтеви прете да угрозе односе између две земље који су у последње време побољшани.

"Овакав повратак језика националног комунизма за нас је неприхватљив", наводи се у декларацији коју је потписало више од 100 људи.

Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА