Најновије

АНАЛИЗА РИА НОВОСТИ: Да ли се Клинтонова враћа у трку да би се осветила Русији?

„Не изазивај ме!“, управо је овако одговорила Хилари Клинтон на твит Доналда Трампа, у којем је он иронично говорио о њеном евентуалном учешћу на наредним председничким изборима у САД.

Клинтонова са Путином (Фото: Риа)

„Препуцавање двоје америчких политичара ’тешке категорије‘ забавно је само на први поглед, а заправо се у њему крије могући сценарио развоја председничке предизборне кампање“, сматра блогер Иван Данилов, аутор РИА Новости.

У том сценарију, према његовом мишљењу, избори ће се претворити у жестоки наставак избора из 2016. године, а америчка „дубока држава“ ће најзад добити могућност да осујети избор Трампа и да дужност председника преда свом кандидату, којем је Русија, наводно, украла победу те године.

Када су Клинтонову питали да ли је могућ њен реванш са актуелним председником, она је одсечно рекла: „Могу да га победим поново“. То не оставља никакве сумње да она заиста сматра себе председником, којег је руско уплитање у изборе онемогућило да уђе у Белу кућу.

Шта каже Си-Ен-Ен

Клинтонова је већ неколико пута саопштила да неће учествовати у председничкој трци (то је, истина, било пре ситуације са Трамповим импичментом). Ипак, чак и новинари Си-Ен-Ена, иако за сада не верују у њен повратак као председничког кандидата, указују на то да она сама храни гласине о свом учешћу на изборима.

Хилари Клинтон изазива Трампа. Она, међутим, озбиљно гледа на нови покушај. Недавни повратак Клинтонове у јавну сферу, после неколико месеци одсуства, довео је до претпоставке да би она могла озбиљно да поразмисли о реваншу. Ту прогнозу је подржала и сама Клинтонова, која је на недавни Трампов твит о томе да је она „поново у трци“, одговорила: „Не изазивај ме“, и нашалила се са Џуди Вудраф из Пи-Би-Еса о могућој другој рунди са председником: „Можда треба организовати реванш. Очигледно је да могу поново да га победим“.

Судећи по другим материјалима Си-Ен-Ена, редакција тог телевизијског канала никако не би волела да види Хилари Клинтон међу демократским кандидатима.

Нож у леђа Бајдену

„Не може се, међутим, игнорисати неколико чињеница које говоре у корист тога да је њена председничка кампања већ у току“, сматра Данилов.

Као прво — 7. октобра у информационом простору се појавила анкета веома угледне социолошке компаније „Расмусен“, према којој би на хипотетичким председничким изборима Клинтонова и Трамп били тик једно уз друго.

Као друго — Хилари је изненада гурнула нож у леђа Џоу Бајдену, изјавивши да се апсолутно може веровати у то да је финансијско учешће породице Бајден у украјинским компанијама било добра идеја, без обзира на то што нема доказа о корупцији Бајдена и његовог сина у Украјини. У светлу свих осталих демократа који су пожурили да заштите Бајдена, чак и тако опрезна критика може да се схвати као покушај да се уклони главни кандидат демократа, чије место може да заузме сама Хилари.

Још једна важна ствар — ако се загледамо у званични извештај Федералне изборне комисије, са чуђењем можемо да видимо да је штаб председничке кампање Клинтонове још активан. И не само то, Хилари је током следећих неколико месеци планирала велику турнеју по САД (формално — ради промоције своје књиге). То путовање може у било ком тренутку да се претвори у турнеју председничког кандидата.

Стивен Бенон, руководилац предизборне кампање Доналда Трампа 2016. године, познат по свом умећу да предвиди непредвидиво, изјавио је да ће Клинтонова покушати да организује реванш.

„Она ће учествовати на изборима. Она просто покушава да одлучи како да се упише“, објаснио је Бенон.

Слаби кандидати демократа

Он сматра да међу демократама влада мишљење да имају слаб избор кандидата и, пошто су матирани, спремни су да „жртвују топа да би победили краља“. Они ће одбацити Бајдена да би стигли до Трампа.

Руски блогер Данилов сматра да је Бенон у праву. Елита Демократске партије САД очигледно испитује могућност „политичког ускрснућа“ Клинтонове. Сви остали озбиљни кандидати су се показали као потпуно слаби или токсични. Џо Бајден може, просто, да не преживи (у политичком смислу) „украјински скандал“ свог сина, а да би бирачи поверовали у његову корумпираност нису потребне чак ни званичне судске пресуде. Довољно је, просто, проширити ту тему по медијима, чиме се Трамп већ бави.

Берни Сандерс је имао инфаркт током кампање и биће му веома тешко да издржи изборно-медијски маратон против Трампа, а и велики број бирача га доживљава као слабашног старца, неспособног да поведе Америку.

„Ултра-лева сенаторка Елизабет Ворен, искусан политички борац, теоретски би могла, у светлу скандала Бајдена и Сандерса, да буде прави такмац актуелном председнику“, сматра Данилов.

Ту је, међутим, други проблем — спонзори Демократске партије са Волстрита су преко америчких пословних медија саопштили да ће, ако Воренова постане кандидат, перјанице финансијског света одустати од подршке демократама или да ће чак почети да финансирају Трампа.

Методом искључивања долазимо до тога да је потребно или послати у битку против Трампа неког од кандидата-аутсајдера или увести неког кандидата тешке категорије, који првобитно није планирао да учествује у трци — Хилари Клинтон или, евентуално, милијардера-демократу Мајкла Блумберга.

„Ако Хилари Клинтон заиста постане кандидат Демократске партије, у случају њене победе постоји ризик да САД и Русија на опасан начин стану буквално на ивицу насилног сукоба, макар у Сирији и Украјини“, сматра Данилов.

„У случају да Клинтонова буде поражена, постоји шанса да америчко друштво и политичка елита најзад превладају „синдром 2016. године“ и да се заиста помире са тим да им није Русија наметнула Трампа, него да је он два пута сломио кандидата ’дубоке државе‘“, наводи аутор.

Он, међутим, сматра да је шанса да се то догоди веома мала.

„Врло је могуће да ће наставак избора из 2016. године бити скројен према моделу познатог филма ’Дан мрмота‘: поново Трамп, поново оптужбе о завери Кремља и поново санкције. Биће досадно, али већ смо се навикли“, закључује Данилов.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то шамар Путин ударио НАТО пакту.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА