Најновије

БРАНИСЛАВ ТРИФУНОВИЋ О ЛАЖНОЈ ОПТУЖБИ ВЛАСТИ И ТАБЛОИДА ДА ЈЕ ЦЕПАО ЗАСТАВУ: Унизили су нас и краду на сваком кораку!

Медијски линч кроз који пролази глумац Бранислав Трифуновић, али и кривична пријава која је поднета против њега због наводног цепања заставе, неодољиво подсећају на Кафкин „Процес“.

Бранислав Трифуновић (Фото: Јутјуб)

Са тим је сагласан и Трифуновић, напомињући да једва чека да процес почне и да подносиоци тужбе као доказни материјал на суду рашире странице Информера.

“Мени је то смешно, али и трагично јер је читав процес парадигма друштва у ком живимо”, наглашава глумац.

У спорној представи Кокана Младеновића „Пад“, Бранислав Трифуновић чак није ни цепао заставу јер је у том тренутку „био мртав“, а чин распарања заставе како би од ње направила хаљину у представи је одрадила његова „ћерка“.

Међутим, браниоцима државног симбола и њеног наводног скрнављења то није било битно, већ је послужило као одличан повод за нову хајку на глумца који је био један од покретача масовних протеста „Један од пет милиона“.

“Нисам се чак ни трудио да објасним да ја нисам цепао заставу. Зар је битно ко је то урадио? Реч је позоришној представи а објашњавати некоме шта је уметност, фикција и метафора, потпуно је беспредметно”, наглашава Трифуновић.

Каже да је навикао на таблоидне хајке, али да је овај случај отишао корак даље јер покушава да забрани слободу говора и уметничког изражавања.

“Унизили су нас, лажу и краду на сваком кораку. Они су проблем и њихово поимање заставе и државе. Ми им сметамо јер нећемо да ћутимо. Слободе су умногоме укинуте, а сада покушавају да угуше речи и у креативној делатности. Хоће да угасе сваки глас разума, чак и кроз позоришне представе. То је оно што ме брине, а не кривична пријава”, истиче Трифуновић.

Додаје да једва чека да почне судски процес, уколико тужба не буде одбијена.

“Радујем се унапред да видим раширен Информер на суду као доказни материјал. Међутим, подносиоци кривичне пријаве би требало да буду свесни да се пред законом одговара и за лажно пријављивање, јер је то кривично дело. Можда и то буде епилог на суду”, закључује Трифуновић.

Подршку глумцу дали су бројни глумци и редитељи путем друштвених мрежа, самоиницијативно се “пријављујући” за убиства, силовања и друга кривична дела која су “починили” у представама. И лидер ДС Зоран Лутовац „пријавио“ се јер је гледао представе где су се дешавала убиства, а о тим сазнањима није обавестио надлежне органе.

Председник Синдиката запослених полиције Дејан Ђукић поднео је кривичну пријаву против глумца за повреду угледа Србије оптужујући га да је у току представе поцепао српску заставу. Он је признао да представу није гледао, већ се информисао из таблоида. Није тачно могао да наведе ни о ком кривичном делу је реч, због којег је поднео пријаву.

Редитељ представе Кокан Младеновић објаснио је за Данас да сцена цепања српске заставе у тој представи не постоји.

“Људи су могли да погледају представу. У њој заставу рашива шеснаестогодишња девојчица, на крају представе, и од ње прави хаљину с којом почиње свој нови естрадни живот јер, после смрти оца, не може другачије да преживи. То дете коме страда отац заставу рашије у последњој сцени и од ње прави хаљину, а Бранислав Трифуновић у представи нема никакав контакт са заставом“, препричао је Младеновић радњу дела и истакао да је за време прављења хаљине од заставе Трифуновић у представи већ одавно „мртав“. Он је на свом Твитер налогу написао да је повод за напад и линч Трифуновића фалсификован и да се иза њега крије нешто много страшније – стаљинистички лов на издајнике, неистомишљенике, „оне који још увек имају муда и главу у овој безмудој и обезглављеној земљи“.

Активисткиња у борби за људска права Аида Ћоровић каже да је запањујуће колико све ово личи на Кафкин „Процес“.

“Сећам се да је мој утисак, када сам, давних дана, прочитала Процес, да се Кафка служио неком врстом хиперболе и преувеличавања да би што боље дочарао радњу, али, и дуго након тога, мислила сам да је то уметничко преувеличавање и да је тако нешто у збиљи немогуће. Последњих година схватам да је уметничка фикција дечија игра у односу на стварност, а све што се дешава око Банета Трифуновића и бруталног и безочног конструкта везаног за измишљену причу о цепању заставе је потврда да живимо у вучјем времену и међу зверима, а не људима”, истиче Ћоровић.

Према њеним речима, тим самозваним националним душебрижницима не смета када се српска застава најстрашније злоупотребљава у поганим ријалити програмима, али је зато дозвољена отворена лаж и најзлонамернији конструкт који за циљ има искључиво позив на линч једног човека. Многи уметници суздржани су у коментару на овај случај, а наша саговорница закључује да је овде ћутање постало опште место, као и да се сви надају да ће их ово метастазирајуће зло заобићи “ако забију главу у песак и праве се мртви“.

Прочитајте ОВДЕ шта су представници СНС нудили Сергеју Трифуновићу.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА