Најновије

КОЛИКО БОГАТСТВО КРИЈЕ РТБ БОР? Ево зашто Кинези хоће амерички део!

Кинески "Зиђин" спремила је америчкој компанији "Фрипорт Мекморан", која има 60 одсто истражних права у доњој зони лежишта "Чукару пеки", понуду да откупи њихов део.

РТБ Бор (Фото: Јутјуб)

План кинеске компаније "Зиђин", која је и стратешки партнер РТБ "Бор", јесте да инвестира готово пола милијарде долара у почетак експлоатације горњег дела лежишта "Чукару пеки", код Бора, где су установљене резерве од милион тона бакра и близу 70 тона злата, свакако је за ту компанију лакши део посла.

Разлог је једноставан - Кинези су једини власници горње зоне лежишта "Чукару пеки", која се у геолошким круговима, због одличне концентрације бакра и злата, назива "звер". Међутим, далеко тежи посао "Зиђин" ће имати када на ред дође експлоатација доњег дела тог лежишта. Оно, по прелиминарним проценама, крије резерве од 15 милиона тона бакра и чак 300 тона злата, а у њему је, са уделом од 60 одсто, већински власник истражних права америчка рударска корпорација "Фрипорт Мекморан".

Додуше, по уговору, уколико дође до експлоатације доњег дела лежишта "Чукару пеки", што је инвестиција која се мери милијардама долара, "Зиђин" би стекао 46, док би Американцима остало 54 одсто власништва. Дакле, Кинези имају два пута - или да склопе уговор о стратешком партнерству са "Фрипортом", или да од њих покушају да откупе њихов удео у најбогатијем налазишту бакра и злата на свету.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то шамар за регион.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА