Најновије

ШАМАР И ЗА РЕГИОН: Макрон је из окршаја са Меркеловом изашао као губитник, али последице тог понижења осетићемо и ми

Председник Француске Емануел Макрон претрпео је озбиљан пораз након што посланици Европског парламента нису подржали избор Силви Гулар за европску комесарку. Шамар Макрону, али и својеврстан окршај с Ангелом Меркел могли би да имају импликације и на регион, односно да успоре решавање косовског проблема.

Макрон и Меркелова (Фото: Јутјуб)

Немачка је преко Хришћанско-демократске уније понизила француског председника Макрона будући да је Силви Гулар управо он кандидовао за ову позицију. Макрону је тако само враћено оно што је он Немцима раније чинио. Тако је у свега неколико месеци "од новог лидера Европе" и "човека који је палицу најмоћнијег лидера преузео од Ангеле Меркел" добио шамар од којег ће му образ дуго бридети.

Гулар је требало да води ресоре унутрашњих послова, индустрију, одбрану, свемирску политику, дигитална питања и културу, али су чак 82 посланика гласала против номинације, док је 29 било за.

- Макрон је понижен, Француска је поражена. И поред договора са председницом Европске комисије Урсулом фон ден Лајен, Гулар није изабрана и сада је јасно да он нема већину у Европском парламенту - каже извор "Блица" из дипломатских кругова у Паризу.

Ово гласање довело је и до потпуно другачије атмосфере у оквирима европске администрације.

- Ово сада уноси хаос и нове немире у Европу. Макрон је јуче само у једном дану изашао са шест саопштења. Очекују се његови наредни кораци. Може се очекивати да он сада буде једини који би могао да спречи отварање преговора Албаније и Северне Македоније о чланству у ЕУ - наводи саговорник "Блица". Иако се не може говорити о потпуном поразу Макрона и Француске, њима је у ЕП задат озбиљан ударац.

Како се нове околности могу одразити на Србију?

Пре свега, оптерећени својим проблемима и новим сукобима, Немачка и Француска могле би с радара потпуно да изгубе Косово и евентуално постизање косовског решења.

- Када говорите са Европљанима, њима је сада важно само да се очува мир у вашем региону. Сви полазе од тога да Србији економски иде добро, да нема разлога да се ратује и да председник Вучић то неће дозволити - наводи саговорник.

Новосадски самит или ново удруживање унутар Европе

У светлу губљења интересовања за овај регион дошло је и до Новосадског самита Србије, Албаније и Северне Македоније. Вучић, Зоран Заев и Еди Рама схватили су да је изгубљено много времена и да све три државе јачају ако заједно делују.

Србија има трговинску размену са западнобалканском шесторком од четири милијарде евра, испред тога је само Немачка, али не треба заборавити да је потенцијал с регионом два пута већи, посебно уколико дође до укидања баријера, на чему се ради.

- Новосадски самит ће ући у уџбенике ако све буде реализовано како су тројица лидера замислила. То је почетак стварања новог Бенелукса. Када су поплаве, сви помажемо једни другима, исто је у случају свих криза, катастрофа... До краја године, три државе покушаће да примене правило по којем би грађани Србије, рецимо, могли да путују у Албанију само са личном картом, а радне дозволе важиће за све три земље - каже један од саговорника "Блица" и наглашава да ће убудуће, рецимо, код изградње аутопутева Србија моћи да увози вариоце, тесаре, мајсторе... Три државе заједно би се бориле и против илегалне миграције, односно заједно би се супротстављале оваквим тежњама.

- Да је Европа због овог удруживања срећна, није, али мораће да подржи јер се поштују сва правила која важе унутар ЕУ - каже саговорник.

Нико нам не нуди поделу, нико нам не нуди ништа

Имали смо озбиљан и отворен разговор, и то је све што могу да кажем - изјавио је председник Србије Александар Вучић поводом састанка који је имао са специјалним изаслаником САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом. Како је казао, о детаљима не може да говори, али је нагласио да је јасно да нам "нико не нуди поделу".

- Не нуди нам нико никакву поделу, нико нам не нуди ништа. Нико неће ништа да нам да. Сви хоће да виде Србију без Косова, а да ли ће то да улепшају са машницом црвеном, плавом или зеленом, за машнице нисам заинтересован - рекао је Вучић.

Он је овако одговорио на питање да ли је од Гренела добио уверавање да ће приштинске таксе на српску робу бити укинуте, да ли ће од Србије бити тражено нешто за узврат, и да ли је било речи о подели Косова. Навео је да "за разлику од других политичара, не причам велике приче и волим да прође одређено време па тек онда изађем у јавност".

- Шта очекујете? Америка је признала Косово и ту одлуку неће да промене. Шта очекујете него да траже да признамо независност? - казао је он.

Зашто Гулар није добила подршку?

Силви Гулар је блиска сарадница Емануела Макрона. Није задовољила посланике још током својих прелиминарних писаних одговора, пре свега зато што се њено име помиње у две истраге које се односе на фиктивно запошљавање у оквиру њене странке Модем, због чега је била у обавези да врати ЕП 45.000 евра које је добио њен сарадник док је била европска посланица, иако је обављао партијске задатке.

Прозвана је и због тога што је добијала чак 12.000 евра месечно од труста мозгова "Бергруен", током 27 месеци, што укупно износи од 324.000 до 350.000 евра, и то за учешће у организацији неколико састанака и писање два извештаја по петнаестак страница.

Иако је истакла да против ње није подигнута оптужница, то јој није било довољно да прође.

Прочитајте ОВДЕ  зашто Вучић каже да му каријера није важна.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА