Најновије

ЧУДО НА БАЛКАНУ! ЉУДИ У НЕВЕРИЦИ: Пронађен изгубљен континент "Велика Адрија" који лежи дубоко испод нашег полуострва!

Угледни часопис "Сајенс" објавио је чланак о континенту насталом пре више од 100 милиона година, који су научници назвали Велика Адрија (Греатер Адриа) а који се простирао данашњим простором од Алпа све до Ирана.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Континент је у великим тектонским померањима потонуо, а највећим делом налазио се на простору данашње јужне Европе. Поједностављено, изгубљени континент Велика Адрија (или Велики Јадран) налази се дубоко испод Балкана.

Велика Адрија је, како тврде стручњаци, формирана пре готово четврт милијарде година када се одвојила од јужног суперконтинента Гондване, који је тада на окупу држао данашњу Африку, Јужну Америку, Антарктик, Аустралију, Индијски потконтинент и Арапско полуострво.

Тај праисторијски континент је обухватао подручја 30-ак данашњих земаља, од Шпаније до Ирана. Већином је био под водом из које је штрчао низ огромних стена, односно острва, тврди Доуве ван Хинсберген, шеф Катедре за палеогеографију и глобалну тектонику са Одељења за геологију Универзитета у Утрехту у Холандији.

"Медитеранска регија је једноставно - геолошки неред. Све је закривљено, разломљено и разбацано", рекао је Ван Хинсберген за часопис Сајенс.

Велика Адрија, по његовом тумачењу, била је део афричке тектонске плоче, да би пре стотину милиона година почело њено "клизање" и подвлачење под евроазијску тектонску плочу, односно под данашњу јужну Европу.

Научнике уплашила огромна маса у мору! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА