Најновије

СВЕТ ЈЕ ОКРЕНУТ КАКО ЗАПАД НИЈЕ ЖЕЛЕО: Најмоћније машине на свету производе Руси и то сада дају Кини

Позната чињеница је да је кинеска економија око четири-пет пута већа од руске и да је кинеско становништво 10 пута веће од руског. Такође је утврђено да су западне методе процене стварне моћи државе институционализована превара саграђена, у најбољем случају, на сумњивим и лажним критеријума, од стране квази-интелигенције .

Илустрација (Фото: chinamil.com.cn)

Дакле, да би се мерила стварна моћ и статус државе, мора се ујединити њена економска, мека и војна моћ, коришћењем бројева и мишљења уважених људи попут Сергеја Лаврова, као што каже и Корели Барнет:

 „  … моћ националне државе се ни у ком случају не састоји само у њеним оружаним снагама, већ и у њеним економским и технолошким ресурсима; у спретности, предвиђању и одлукама којима спроводи спољну политику; у ефикасности њене друштвене и политичке организације. Састоји се пре свега од саме нације, народа, њихових вештина, енергије, амбиције, дисциплине, иницијативе; њихових веровања, митова и илузија. И састоји се, надаље, у начину на који су сви ти фактори повезани једни са другима.“

У савременом свету способност стварања машина, невероватних машина, изузетно се односи на статус и стварну снагу. Русија производи машине које Кина не може. Те машине, за разлику од недвосмислено импресивних кинеских комерцијалних технологија, попут 5Г, масовних комерцијалних бродоградњи или брзих возова, директно мењају глобалну равнотежу снага пише “Reminscence of the Future”.

Русија има врхунски систем који драматично побољшава глобалну позицију Кине. У ствари Русија, на револуционарни начин, дели део овог система са Кином, што је историјски преседан. Кинези то знају. Они такође знају да ц́е то бити руска ваздухопловна индустрија, кроз заједничка улагања којима ће производити ЦР-929 са Русијом задуженом за крила, централне делове и ПД-35 за овај авион. И, наравно, Русија је Кини испоручила домаће верзије Су-35 и С-400.

Овде право питање није ко је „млађи“ или „старији“ партнер у овом, сада већ скоро званичном савезу, вец́ које технологије и машине Русија не извози у Кину.

Једном када се ово питање буде потегло, неко ће престати да спроводи пропаганду о томе да је Русија млађи партнер. Ствари не функционишу тако и постаје све јасније да су руске технологије те које све више покрећу нови безбедносни аранжман Евроазије и широм света.

Кина, наравно, такође доприноси, посебно, међусобном сарадњом, попут директних инвестиција у Русију и трговином. Довољно је да погледате неке од дивовских дизалица у новом, руском, монструозном бродоградилишту Звезда на Далеком истоку. Те дизалице и контролни системи направљени су у Кини. Дакле, руско-кинеска сарадња се генерално, укључујући и војну, развија изузетно добро.

Очигледно је да је за Запад, који околни свет види само као место за интеракције са нултом сумом, такав ниво односа једноставно изван досега. Али, најновији догађаји су показали да ће се развој у погледу руских технологија наставити и да ће наставити да потреса и преображава свет из корена. Толико о „млађем“ партнеру.

Дакле, западњачка пропагандна кампања против руско-кинеских односа није успела. На крају крајева, може ли Запад пружити Кини оно што може Русија – појачану безбедност? Не, заправо постаје све јасније да на Западу нема машина које то могу да постигну, поготово против новонасталих технологија. 

Више од 800 присталица ИД побегло из кампа у Сирији током турских ваздушних удара! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА