Најновије

БИЗНИС ИНСАЈДЕР: Путин је од Трампа добио Сирију на тацни

Сиријски председник Башар ал Асад, подржан Русијом, довео је у понедељак своју војску на североисток Сирије где се налази курдска милиција, након што су се америчке трупе повукле из региона који су штитиле пет година.

Путин у Сирији (Фото: РИА)

Дешавања су почела раније овог месеца кад је амерички председник Доналд Трамп окончао америчку опозицију турској офанзиви у Сирији, током телефонског разговора са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом.

Овим позивом окончана је америчка борба против терористичке групе Исламска држава и иранског и руског утицаја у ратом погођеној Сирији, због чега су Техеран, Москва и Дамаск остварили велику победу, а само су гледали како Американци одлазе.

- Руски председник Владимир Путин вероватно не може да верује колико га је усрећило… Трећина Сирије је била ослобођена од ИД, и њена безбедност је била добро без икаквог учешћа режима или Русије, а сада је захваљујући турској инвазији, а америчком повлачењу ово подручје широм отворено за повратак владине контроле – изјавио је за “Бизнис инсајдер” неименовани западни војни званичник из анти-ИД коалиције која је донедавно служила у Сирији.

- Оно што је требало да буде дипломатско комплексно питање које би укључило америчку и европску војну моћ, одједном је постало једноставно и свело се на слање тенкова и јединица – додао је тај извор.

Сиријске трупе и њихове руске саветнике позвао је у енклаву коју Курди зову Рожава (Западни Курдистан) шеф Сиријских демократских снага (СДФ), курдски доминантне милиције која је уз помоћ Американаца истерала ИД са североистока земље, а након што је схватио да Американци неће урадити ништа да заштите групу од инвазије турске војске и сиријских побуњеника дуж границе.

Мазлум Кобани, командант СДФ, стао је у одбрану одлуке да се удруже са сиријском владом и њеном руском подршком, наводећи да суочени с турском агресијом нису имали избора.

- Знамо да ћемо морати да донесемо болне компромисе са Москвом и Асадом, али ако морамо да бирамо између компромиса и геноцида над нашим људима, сигурно ћемо изабрати живот за наше људе – истакао је Кобани.

Сиријска војска је у недељу ушла у подручје, крећући се ка северној граници и могућем сукобу са турским снагама, док 1.000 америчких специјалних трупа планира брзи излаз са фронта. Извори из сиријске владе и СДФ потврдили су да ће сиријске трупе преузети контролу над градовима Манбиџ и Кобани, пре него што их окупирају Турци.

Најмање један део америчких снага деловао је да је захваћен хаосом, док су турске снаге преузимале контролу над кључним путевима и насељеним местима 30 километара дуж границе. Две америчке предстраже у западном телу пограничног региона изгледа да су одсечене путем од других америчких јединица, остављајући 100 војника у бар привременој немогућности да се крећу.

- Америчке патроле из Кобанија су одсечене од источне половине Рожаве где очекујемо да ће изаћи из Сирије и ући у северни Ирак. Не можемо им помоћи. Преговарамо са Турцима – рекао је командант СДФ у Кобанију.

Сиријске снаге ушле су у Рожаву без борбе, што је велика победа не само за Асада већ и за Путина и Ирачане, који су дуго захтевали америчко повлачење из стратешки кључног коридора који повезује север Ирака са истоком Сирије.

Без Американаца на путу, део Сирије под владином контролом ће се вероватно повећати за око трећину, укључујући кључне земљане транспортне линије и велика нафтна поља око Деир ез Зора.

- Путин наставља да добија шта год пожели и генерално не мора много тога да уради. Може да се завали и посматра Турке и Американце како поништавају пет година успеха, а не само што га то није коштало ништа, није морао ни да се потруди да до тога дође– рекао је неминовани званичник НАТО за “Бизнис инсајдер”.

После Асада у најјаче упориште Курда стигли Руси! Џихадисти стали кад су видели војну полицију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА