Најновије

ПРИЗНАЊЕ ТЗВ. КОСОВА ЈЕ ИЗДАЈА! Скоро 80 одсто становника Србије противи се независности КиМ!

За грађане Србије косовско питање и даље је веома емотивно, веома болно и везано за реч издаја, тако да је признање независности неприхватљиво за њих чак 78,5 одсто, показало је истраживање Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе представљено вечерас на Београдском безбедносном форуму.

Центар Приштине (Фото: Јутјуб)

Независност као решење прихватило би, према том истраживању, само 12,4 одсто испитаних.

Представник Центра Никола Јовић рекао је да је за 58,2 одсто грађана неприхватљив и споразум у коме би Србија признала тзв. Косово у замену за Заједницу српских општина и екстериторијалност манастира. Ту могућност прихватило би 20,4 одсто грађана.

Договор према коме би Србија признала независност Косова уз замену територија прихвата 15,8 одсто грађана, а сценарио по коме добија три општине на северу и Митровицу као дистрикт подржава 18,9 одсто грађана Србије.

Замену четири опшитне на северу за независност Косова подржава 21,9 одсто.

Њих 36,4 одсто пристаје да Србија у замену за признање добије четири општине на северу, ЗСО јужно од Ибра и екстериторијалност манастира. Ту могућност не подржава 44,4 одсто грађана.

Уговор који подразумева да Приштина добије столицу у УН, али не и признање за ЗСО подржава 32,6 одсто испитаних. Тај предлог не прихвата 47,5 одсто испитаника.

Милан Крстић из тог Центра и, такође асистент на ФПН, рекао је на панелу да је истраживање, које показује "шта је у срцу, а шта на уму грађана" Србије, спроведено под покровитељством САД крајем септембра на репрезентативном узорку на нивоу целе Србије у коме је учествовало 1.200 грађана, са могућом грешком од плус-минус 2,8 одсто.

Обављено је, како је додао, у светлу дијалога који је блокиран већ 11 месеци, а и најава да би до договора могло доћи следеће године.

Како каже, због великог броја неопредељених - 19,2 одсто, постоји један могући сценарио у коме би признање независности могао да добије одређени степен подршке, а то је да Србија добије четири општине на Северу, јужно од Ибра формирану Заједницу српских општина и екстериторијалност манастира, што подржава 36,4 одсто грађана Србије.

Прочитајте ОВДЕ какву је лепу вест за Србију из Русије послао Мирослав Лазански.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА