Најновије

ДИРЕКТОР СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА: Београд и Приштина не смеју да пропусте прилику, али прво морају да се укину таксе

Директор службе Стејт департмента за Јужну и Централну Европу Дејвид Костеланчик оценио је да Београд и Приштина не би требало да прокоцкају прилику која се указала именовањем прво Метјуа Палмера за специјалног представника америчког државног секретара за Западни Балкан, а потом и Ричарда Гренела за специјалног изасланика америчке администрације за дијалог.

Дејвид Костеланчик (Фото: Јутјуб)

Он не искључује могућност да ће Вашингтон наредне године организовати конференцију са циљем доласка до решења косовског питања.

"Такву могућност помињао је и председник Доналд Трамп лично у писму које је послао раније ове године лидерима у Београду и Приштини. То јесте једна могућност, али за сада важна ствар је да почне дијалог и да две земље остваре напредак по питањима која стоје између њих", наводи Костеланчик.

Подвлачи да ће двојица америчких званичника заједно радити на решавању питања оживљавања блокираног дијалога, од чега, како каже, зависи процес евроинтеграција и тзв. Косова и Србије.

"Блиско ћемо сарађивати са ЕУ, која као посредник предводи дијалог између Србије и тзв. Косова. Само присуство разговорима и дискусији зависиће од ситуације, али могу вас уверити да су и амбасадор Гренел и господин Палмер посвећени томе и да издвајају све своје време и енергију у решавању овог питања", каже Костеланчик.

Он наводи да га није изненадила одлука председника САД-а Доналда Трампа да именује Гренела за посредника и то само месец дана након што је Стејт Депратмент именовао Палмера за специјалног представника за Западни Балкан и истиче да то показује дуготрајну пажњу и дуготрајну подршку САД-а дијалогу, како би то дало резултат и за Београд и за Приштину.

"Обе земље су пријатељске и партнери САД-а и чињеница да имамо изасланика председника и представника Стејт Департмента и државног секретара који овом питању посвећују своје време и пажњу јесте, мислимо, добра ствар за цео овај процес како би он на крају дао резултат", каже Костеланчик.

Он није желео да открије детаље разговора које је Гренел недавно водио у Приштини и Београду, рекавши да су они били организовани у дипломатском поверењу.

"Могу вас уверити у то да је порука амбасадора Гренела била та да САД и он као изасланик председника Трампа покушавају да помогну и олакшају дијалог, да обе земље имају нашу пажњу, помоћ и подршку, али мислим да ћемо детаље разговора сазнати када они временом буду дали резултате", наводи Костеланчик.

Он је изразио наду да ће ускоро бити укинуте таксе на робу из Србије и да ће поново отпочети дијалог са Београдом.

"Сви ми чекамо да власти у Приштини формирају нову Владу и да појасне своју позицију у вези са ангажманом у дијалогу са Београдом. Ми желимо решење које је смишљено локално, решење које је дугорочно, које може да се 'прода' обема странама. Решење иза којег могу да стану и САД и међународна заједница. Ми смо њихови партнери у овом процесу, али они су ти који морају да га воде", наглашава Костеланчик.

Коментаришући став лидера "Самоопредељења" Аљбина Куртија, који се у потпуности противи разговору о корекцији границе, он понавља да је најважнија ствар да се поново успостави дијалог и да Курти, ако постане нови премијер, са другима који ће бити део његове коалиције успостави јединствену позицију и став око онога што се дешава.

"Такође, мислимо да би било изузетно важно да таксе за робу из Србије буду укинуте као први корак који би довео до отпочињања преговора, али оног тренутка када таксе буду укинуте, на двема странама је да прођу кроз све ставке које су на агенди и да сами међу собом успеју да постигну договор", закључује Костеланчик.

Прочитајте ОВДЕ шта је Српска листа поручила Аљбину Куртију.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА