Најновије

ЏОНСОН НЕ МОЖЕ ДА ИЗГУБИ! Пред британским премијером је тешко гласање, а могућ је и други референдум о Брегзиту

Договор Бориса Џонсона са Бриселом о изласку Велике Британије из Европске уније политичка је победа за британског премијера, али сумњиво је да ли ће он успети да га “прода” парламенту.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

За многе у Џонсоновој Конзервативној партији његов план има горак укус разбијених обећања датих малој ирској Демократској унионистичкој партији (ДУП), на чију су се подршку конзервативци ослонили да остану у власти, јачајући уједно своју партију ради побољшања својих изгледа на могућим изборима.

Међутим, аналитичари сумњају да ли Џонсон може освојити подршку парламента за свој споразум о Брегзиту на историјском гласању које ће се одржати у суботу, указујући на притиске на премијера да одобри други референдум који би чак могао потпуно зауставити повлачење Британије из ЕУ.

Европски лидери с опрезом су прошле ноћи одобрили Џонсонов споразум и послали мешовите сигнале о томе да ли је ово крај пута. Они су оставили отворене опције за продужење Брегзита ван рока 31. октобра уколико британски парламент одбије споразум.

Дејвид Џефери, стручњак за британску политику Универзитета Ливерпул, каже да Џонсон без обзира на исход може извући политичке плусеве из недавних дешавања.

“Џонсон је рекао да може навести ЕУ да поново отвори споразум о повлачењу, да их врати за преговарачки сто и добије нешто другачије, критичари су га исмевали а он је то урадио, па је ово лична победа”, истиче Џефери.

Џонсонов споразум превазишао је главну препреку Брегзиту у парламенту због којег је Британији претио излазак из Уније без договора. Економисти су упозорили да би “тврди Брегзит”, без договора, означио пропаст за Британију.

Унионисти из ДУП-а кажу да нови Џонсонов споразум значи да ће Северна Ирска имати другачији третман од остатка Британије, ефективно премештајући царину на сред Ирског мора, између два острва - Велике Британије и Ирске. Професор политике Универзитета Квин Мери Тим Бејл каже да овај механизма значи да је Северна Ирска суштински и унутра и ван и британске и европске царинске уније у исто време.

“Иронија је што је то веома слично оном с чим је ЕУ први пут изашла пре пар година, што је бивша премијерка Тереза Меј одбила у корист сопственог предлога о ирској граници”, додао је он.

Џонсон ће сада морати да одговори на кључна питања о третману ДУП-а, који је одбио његове планове. Дејвид Финемор, професор европске политике Краљичиног универзитета у Белфасту, слаже се са мишљењима да је премијер у суштини “продао” унионистичку партију. И професор Бејл указује да се ДУП осећа издано.

“Они који говоре да их је Джонсон бацио под аутобус или их продао имају поенту. Он је обећао да се неће сложити ни на шта што би значило границу на Ирском мору а то је видно прекршио”, навео је Бејл.

А премијеров третман ДУП-а биће кључни фактор у утврђивању подршке која му је потребна да се изгласа његов споразум у парламенту, за шта аналитичари већ указују да ће му бити тешко. Поред тога, опозициони лабуристи су одбили његов споразум као “гори од Мејиног”, а побуњени конзервативци противни Џонсоновом плану можда неће бити вољни да га подрже.

Џефери каже да иако постоји “двотрећинска вероватноћа” да Джонсон неће “прогурати” свој споразум, много тога зависи о лабуристима.

“Има дан и по да их убеди да га подрже”, истакао је он.

Постоји и теорија да премијер очекује да ће изгубити гласање у парламенту како би осигурао Брегзит без споразума који заговарају тврди конзервативци. У том случају, како истиче Џефери, он би имао морални ауторитет да спроведе тврди Брегзит јер је покушао алтернативу. Али, неки сматрају да је Џонсон упркос реторици променио позицију и да сада заиста жели договор са ЕУ.

Једино што може да заустави Џонсона да не искористи гласање у суботу на предстојећим изборима је референдум.

“Тешко је ово не гледати као победу у сваком случају за Џонсона. Једино што може то да му поквари је ако парламент успе да постави одржавање референдум као услов за подршку његовом споразуму, што би за њега било веома незгодно”, закључио је Бејл.

Прочитајте ОВДЕ драматично упозорење Михаила Горбачова.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА