Најновије

ТАЈНИ ПЛАН ШИПТАРСКОГ ЛИДЕРА: Курти покушава да започне интервенцију на северу КиМ!

Изјава лидера Самоопредељења и победника на недавним изборима на Косову Аљбина Куртија да је Србија, а не Приштина улагала у Трепчу, према мишљењу политичког аналитичара из Београда Драгомира Анђелковића јесте чињеница али и, како прецизира Анђелковић, Куртијев начин да позове и апелује на приштинске институције да оне много више финансијски делују и да преко економско-финансијских полуга пробају да успоставе власт и у том делу Косова.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

- Не ради се ту о неком његовом тренутку истине и признању, већ о прагматизму и намери да се преко економских фактора утиче на север и да се новцем започне интервенција која би касније прерасла у војно-политичку - оцењује Анђелковић у изјави, на питање да ли је таква изјава изненађење с обзиром на Куртијеве раније ставове.

Анђелковић указује да Куртијев став да је присуство Србије и даље проблем на северу Косова и "да ц́е будуц́а влада којом буде руководио искоренити то", у ствари намера да он започне процес успостављања директне власти Приштине на северу кроз прво економску причу, а касније и кроз директно политичку.

- Мислим да је за Србију ово крајњи аларм да поништи Бриселски споразум и не само бриселски споразум него читав онај аранжман који је наступио после Бриселског споразума. Србија је имала ефикасан механизам одбране севера, а то је цивилна заштита која је кључна и која је 2011. године спречила покушај албанске окупације - тврди тај аналитичар за Косово онлајн.

Анђелковић напомиње да је цивилна заштита укинута после Бриселског споразума и да "Србија мора што пре да почне са успостављањем институција које би им на северу омогућиле да се ефикасно бране у случају покушаја албанске агресије успостављања пуне власти на северу."

- Мислим да Курти врло паметно и прагматично припрема терен за ширу акцију, која ће уследити у наредном периоду. Мислим да Србија то не треба да чека него да делује већ данас - закључује Анђелковић.

Ватикан стао у одбрану Срба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА