Најновије

ЕЕЕ 2019: Изазови предузетништва у 21. веку

У оквиру Осме међународне конференције "Запошљавање, образовање и предузетништво" у Београду др Шаик Азахара Шаик Хусеин одржао је предавање "Изазови предузетништва у 21. веку"

Предавање др Шаик Азахара Шаик Хусеина (Фото: Промо)

Проф. др Шаик са Универзитета Малезија Саравак из Малезије почео је говор изазовима са којима се суочавају предузетници са подручја Азије.

- У мојој земљи, Малезији, брендови нису јаки због недостатка приступа међународном тржишту. Ако желите да продајете аутомобиле у Малезији, имаћете великих проблема. Такође, Малезијци су веома избирљиви по питању избора послова, а имамо и проблема са увозом радне снаге. Приступ банкама је такође ограничен, што све заједно ствара ситуацију у којој очекујемо да ћемо постати предузетничка држава до 2030. године - рекао је проф. др Шаик.

Затим је проф. др Шаик дао примере Индонезије и Лаоса, где постоји недовољна подршка државе за предузетнике, са чијим захтевима финансијски сектор једноставно није у стању да се избори.

Као примере узео је државе Брунеј, која има изузетно мали број становника, као и Камбоџу (где такође држи предавања), чији јединствени централизовани политички систем представља јединствене изазове за предузетнике на том подручју.

- Добити обичну и-мејл адресу у Камбоџи, на пример, је велики изазов и тренутак поноса. Није као у остатку света - истакао је предавач.

Затим је професор направио поређење броја становништва Србије и Сингапура, наглашавајући да је изузетно ризично бавити се предузетничким послом у Сингапуру.

Даље, проф. Шаик је приказао снимак спољашњости и унутрашњости свог матичног Факултета, наглашавајући да већину кредита, захваљујући којима раде са великим успехом, од Владе Јапана.

- У питању су милијарде долара, са веома малом каматном стопом, што је изузетно добро - рекао је проф. Шаик - а од спортова, најбољи смо у футсалу.

- У Азији се веома разликују политички системи. Имамо краљевства, социјалистичке државе и комунистичке државе. Други облици владавине, други погледи на људска права. И даље постоје проблеми са територијалним несугласицама, постоји много проблема који ограничавају развој предузетништва, али полако се напредује у овом погледу - рекао је професор.

Након предавања, проф. др Шаик одговарао је на питања студената.

Организатор конференције је Висока школа за пословну економију и предузетништво из Београда (ВШ ПЕП).

Како је изгледало свечано отварање конференције “ЕЕЕ 2019” прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА