Најновије

ОДРЖАНИ ТРЕЋИ „ДРИНСКИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ“: Учествовала 44 писца из Републике Српске, Србије и Црне Горе

У зворничком Дому омладине одржани су трећи “Дрински књижевни сурети 2019”, на којима су учествовала 44 писца из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Дрински књижевни сусрети (Фото: Јутјуб)

На овим сусретима промовисан је и “Зборник кратких прича и песама” у издању зворничке издавачке куће “АСоглас издаваштво”.

На конкурс, који је објављен у марту ове године, приспјело је 50 збирки песама и 12 збирки прича, а за зборник нешто више од 300 књижевних радова.

Председник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је новинарима да су „Дрински књижевни сусрети“, на којима учествује више од 40 писаца на једном месту, велики допринос за културу овог града и регију.

„Удружење књижевника Републике Српске апсолутно ће помагати у свим могућим видовима ове књижевне и песничке сусрете, што је логична наша обавеза“, рекао је Бјелошевић.

Нагласивши да за књижевност и писце овог краја књижевни сусрети ове врсте значе веома много, Бјелошевић је истакао да су сусрети сваке године све бољи и да долазе значајнији писци.

Бјелошевић, коме је уручена Повеља за допринос развоја културе Републиек Српске,  захвалио се организатору ових сусрета „АСгласу“ и свима другима који су оценили да је његово допринос развоју кутуре значајан.

Рецензент „Зборника краких прича и песама“ Тоде Николетић написао је да „Дрински књижевни сусрети“ у Зворнику  представљају јединствен простор где поетска ријеч осваја како љубитеље поезије из региона, тако и из дијаспоре.

„'Дрински књижевни сусрети' су прибежиштe свих сањара који не пристају на материјалситички свет. Дрина и Зворник су раскрсница на којој ствараоци онтолошки трагају за бићем свога бића. То је суштина ове публикације“, написао је Николетић.

Председник Савеза књижевника у отаџбини и расeјању за Београд и потпредседник целог Савеза за Србију Чедна Радиновић Лукић рекла је да су сусрети веома важни јер долази много књижевника из разних земаља који се састају у Зворнику.

„Мислим да овим сусретима заживљава ширење лепе речи, чија поезија плови Дрином“, рекла је Радиновић Лукић, која је и члан удружења књижевника Србије и члан Удружења књижевника Хрватске.

Директор “АСоглас издаваштво” и организатор ових сусрета Дејан Спасојевић рекао је да су „Дрински књижевни сусрети“ догађај који је препознатљив на мапи културног дешавања града Зворника и регије.

„Сама чињеница да на сусретима имамо више од четрдесет књижевника из три земље говори о озбиљности овог догађаја и наравно писане  речи која подстиче књижевно стваралаштво“, рекао је Спасојевић.

Он је истакао да је од 50 приспелих рукописа за најбољу необјављену збирку песама проглашен  рад Драгана Марковића из Лознице, док је друга награда припала Милици Миленковић из Сврљига и трећа Миладину Берићу из Бањалуке.

„Прву награду за кратку причу добио је Бошко Ломовић из Горњег Милановца“, рекао је Спасојевић. 

O новом издању српског романа “Продата” читајте ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА