Најновије

КУРТИ ДЕМОНСТРИРА СИЛУ: Онемогућава Србима на КиМ да приме пензије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да су Србија и српски народ на КиМ у изузетно тешкој ситуацији и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покренуо кризу која сада води спирали насиља на КиМ готово свакога дана.

Петковић је за РТС рекао да је апсолутно неприхватљив начин на који Курти демонстрира силу према Србима на КиМ и указао да Курти сада иде дотле да буквално онемогућава Србима и то повратницима да приме пензије и социјална давања јер управо четири милиона динара која је Приштина одузела били су намењени за ту врсту исплате.

Петковић је нагласио да охрабрује последње саопштење америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера, који је, како је навео Петковић, по први пут сада јасно и директно споменуо напад на српске институције на КиМ, да то мора да стане, као и да Курти и Свечља врате четири милиона динара које су отели од српског народа на КиМ.

"Важно је што се Америка сада овако директно обратила, од када је криза кренула ово је већ треће њихово саопштење, тако да је различит тон у односу на сва њихова претходна саопштења, тако да се надам да неће остати само на вербалном нивоу, већ да ће и Америка предузети конкретне акције по том питању", истакао је Петковић.

Додао је да, наравно, САД неће мењати своју политику према тзв. независном Косову, али да у овом случају, када је реч о укидању динара, које ствара хуманитарну катастрофу на КиМ у српским срединиама видимо другачију реакцију.

"Од тренутка када је Приштина донела одлуку да се забрани коришћење динара, видели смо на који начин се Аљбин Курти, (министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ) Свечља и остали у Приштини обрачунавају са српским народом на КиМ, посебно у Метохији, где су Срби нарјањивији, где су повратници", рекао је Петковић.

Додао је да Приштина затвара Привремене органе, узима канцеларијски намештај и истакао да то показује колика је мржња Свечље и Куртија, нарочито Свечље, који, како је Петковић нагласио, воли да присуствује таквим догађајима желећи да покаже "како је он силан и моћан и како је Косово држава и да Србија нема шта да тражи на простору КиМ".

Петковић је навео да су у Угљару неки разбојници, још нису утврдили о коме је реч, опљачкали и демолирали пошту, а да је јуче ујутро у 9.30 на путу Осојане-Гораждевац заустављено возило Поште, приведена двојица радника и управница поште у Гораждевцу, да су држани их више од 12 сати у полицијској станици у Пећи и да су тек синоћ око 12 часова пуштени.

Србија ће апсолутно учинити све да Срби у Гораждевцу и на свим другим местима примају све своје принадлежности као до сада, нагласио је Петковић.

КОМАНДАНТ КФОРА ПРИЧАО СА КУРТИЈЕМ: Безбедносна дешавања, али поменуо и резолуцију 1244

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА