Најновије

БЛУМБЕРГ: Природа се игра са Русијом, а то би могло да је кошта највећег извора прихода!

Русија планира да посвети више пажње на утицај које климатске промене имају на област пермафрост, трајно замрзнутог слоја земље. Разлога има - неколико милијарди.

Арктик (Фото: pixabay. com)

Одмрзавање пермафроста, залеђеног слоја земље која покрива више од половине Русије довело је зграде, цевоводе и друге инфраструктурне објекте у опасност од оштећења. Уз загревање на Арктику, које је два пута брже него у остатку света, то је велики проблем.

- Економски губитак је од 50 до 150 милијарди рубаља (2,3 милијарде долара) годишње - рекао је Александар Крутиков, заменик министра за Далеки исток и развој Арктика.

- Овај проблем мора да се реши, јер ће износ штете расти сваке године. Веома је озбиљно. Цеви ће експлодирати, шипови ће се сломити- рекао је Крутиков.

Коментари Крутикова су још један знак да Русија, четврти по величини на свету емитер штетних материја, све озбиљније размишља о ефектима климатских промена.

Током већег дела времена које је провео на власти, руски председник Владимир Путин оспорио је широко распрострањену тврдњу да је глобално загревање готово искључиво плод људске активности. Ипак, ове године коначно је одлучио да ратификује Париски климатски споразум из 2015. и рекао да Русија мора да уради све што може да ублажи утицај глобалног загревања.

Пораст температуре посебна је брига за рударство, нафтне и гасне компаније. Подручје пермафроста прекрива 15% руске нафте и 80% подручја на којима се експлоатише гас. Такође, дом је за рударе, укључујући MMC Norlisk Nickel PAT, највећег произвођача префињеног никла и паладијума.

Русија већ дуго гради објекте на шиповима чиме би требало да се побољша стабилност у вечитом леду. Међутим, како се земља греје и постаје мекша, постоје назнаке да су проблеми све већи.

- Зграде губе стабилност како се пермафрост греје - речено је у "Норникељу".

То је подстакло Norlisk на изградњу првих нових домова у последњих неколико деценија, са мање спратова.

Више нових кратера пронађено је у гасом богатом Јамал региону, што је ризик за цевоводе, а неке куће су морале да се сруше у Норилску, индустријском граду где "Норникељ" послује.

Питање може да буде много горе. До 2050. године, загревање може да утиче на око петину објеката и инфраструктуре широм области вечитог леда, што би коштало око 84 милијарди долара, према истраживању групе научника са Универзитета Џорџ Вашингтон. То би било једнако око 7,5% руског бруто домаћег производа. Више од половине стамбених некретнина, у вредности од око 53 милијарди долара, такође може бити оштећено.

Компаније већ спремају план. Произвођач гаса "Novatek PJSC" припрема нову инфраструктуру да се избори са загревањем у наредних неколико деценија, рекао је њен власник милијардер Леонид Микелсон.

Он гледа да користи технологију која помаже да се сачува да земља остане замрзнута, а такође гледа на задржавање течног природног гаса линије далеко од вечитог леда преко платформи гравитације на бази обично користе у оф-сшор производњи.

Град Норилск ставио је око четвртину кућа под посебан надзор због њихове стабилности темеља, пише "Тајмирски Телеграф". Рударска компанија која вади дијаманте "Алроса ПАТ" пажљиво прати копнене температуре и има посебно одељење за надзор вечног леда.

- Проучавање пермафроста један је од неправедно заборављених задатака и приоритета државе. Као министарство надлежно за развој Арктика, ову тему не можемо занемарити, јер директно утиче на економски развој - рекао је Крутиков.

Прочитајте ОВДЕ  какав то план за Сирију има Путин за разлику од Трампа.

Извор: Блиц/Блумберг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА