Најновије

БРАЋА ПО НЕПРИЈАТЕЉУ: Рат у Донбасу – очима Србина (ВИДЕО)

"Једва чекам да нам пасоши постану пуноважни па да посетим Србију, то је мој сан", каже један од саговорника документарног филма "Браћа по непријатељу".

Један од бораца у Донбасу (Фото: Хелмкаст)

"Могли бисмо да се угледамо на Србију, као надвременску земљу која је кроз векове опстајала у најтежим условима и очувала своју јединствену духовност", поручује други.

"Ми овај рат против фашизма не смемо да изгубимо, као што ни наши очеви и дедови нису смели онај прошли", обећава трећи.


Сва тројица су активно укључени у један од најважнијих сукоба на кугли земаљској, описан у поднаслову филма: "Рат у Донбасу – очима Србина". Тај сукоб букти већ више од пет година, са узроцима и последицама о којима сами учесници потанко причају у "Браћи по непријатељу", првом српском документарцу који се бави ратним поприштем у Доњецку и Луганску. Међу саговорницима, чија често потресна сведочења осветљавају сложену проблематику и логику донбаске драме, нашли су се и интелектуалци и писци, попут Србији добро знаног Захара Прилепина (иначе прекаљеног ратног ветерана који је у резервном саставу доњецке војске), онда добровољци који су својевремено издржали први налет снага оданих Кијеву, као што су чувени бајкери "Ноћни вукови", затим новинари који су били суочени са отвореном цензуром због тога што су истинито извештавали о томе шта се дешава у Донбасу, такође и студенти из разаране Горловке који под свакодневним бомбама успевају да одрже своје редовне активности, и уопште припадници најразличитијих слојева донбаског друштва.

Српском гледалишту би нарочито занимљиво могло да буде учешће саговорника из Србије, који се осврћу на сличности донбаског са југословенским ратиштима из деведесетих: Винко Пандуревић, генерал Војске Републике Српске, Нинослав Милошевић, одликовани српски добровољац у Донбасу и ветеран рата на Косову и Метохији од пре 20 година, као и професор права Дејан Мировић.


Посебна посластица филма је подсећање на историјске корене Донбаса, који су, средином 18. века, као тада најновију област Руског царства основали и њом управљали управо српски исељеници.

"Браћа по непријатељу", аутора Миодрага Зарковића, сниман је у протекле две године у Доњецку, Луганску, Москви и Београду, а може да се погледа на Јутјуб каналу Хелмкаст.

Прочитајте ОВДЕ како је откривена највећа тајна у бившој Југославији.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА