Најновије

ДАЧИЋ УРАДИО ВАЖНУ СТВАР ЗА СРПСКУ ДИЈАСПОРУ: Ово је крупан потез у српско-канадским односима! Ево о чему је реч!

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је данас Витеза светосавског пацифизма Милици-Мили (Пивнички) Малруни, супрузи бившег премијера Канаде Брајана Малрунија, и поручио да српска дијаспора представља важан ресурс развоја саме Србије, али и незамењив мост сарадње са државама и народима широм света.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је рекао да она то значајно признање свакако заслужује и нагласио да је породица Пивнички пример онога како би дијаспора требало да се опходи према матици.

Од последње посете Милице Миле (Пивнички) Малруни отаџбини прошло је 35 година, а Дачић каже да ни она, нити њена породица нису заборавили Србију и Србе током тог периода.

- И када је била прва дама Канаде у периоду између 1984. и 1993. године, па све до данас, остала је понос мајка Бобе и оца Димитрија Пивничког, али и понос Србије, јер је знала како да сачува српски идентитет, веру и језик, истовремено дајући допринос развоју српско-канадских веза - навео је Дачић.

Нагласио је важност коју за развој матице имају наши суграђани у расејању, али и обратно.

- Морамо још вредније и преданије радити на томе да привучемо наше људе из дијаспоре, да обезбедимо њихову максималну подршку тако што бисмо им на одговарајући начин омогућили да своје капацитете, познанства, контакте и ресурсе ангажују на линији оног патриотизма и љубави према старом завичају, како је то чинила и чини породица Пивнички - рекао је Дачић.

Поручио је Мили и њеном супругу Брајану Малрунију да ће увек бити радо виђени гости у земљи Милиних предака, а заказао им је нови сусрет већ за идућу годину, поводом отварања Музеја српске дијаспоре у Спомен кући Пивничких у Новом Бечеју.

- Мени, као првом потпредседнику Владе и министру спољних послова, задуженом између осталог и за дијаспору, нарочито је драго што ће у том Музеју централно место имати Салон Пивничких у коме су се окупљали и дружили великани који су вечно задужили Србију својим делима, попут Михајла Пупина, Бранислава Нушића и Лазе Костића - рекао је Дачић.

Захвалио је Мили на свему што је учинила и наставља да чини за Србију, земљу њених предака.

- Живело канадско-српско пријатељство, живела Србија - поручио је Дачић који је говорио о породици Пивнички, Новобечејцима који су се 1958. године иселили у Канаду и наставили да чувају српски идентитет и традицију у тој далекој земљи.

Изразио је задовољство чињеницом да је Општина Нови Бечеј, уз помоћ и подршку амбасадора Љиљане Никшић, мајке Бобе Пивнички, Јелке Аћимовић и професора Давидовића, омогућила издавање књиге о улози породице Пивнички у историји Новог Бечеја.

Дачић је навео да је књига "Породица Пивнички у историји Новог Бечеја" од великог значаја за очување српског идентитета, културе и традиције, као и обичаја предака, не само за Србе у Канади, већ и за наше исељенике широм света.

Бојкот је борба против Вучића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА