Најновије

БРИТАНАЦ ЗАТРЕСАО ЕУ: КиМ је више део Србије, него што је Каталонија део Шпаније! Зашто НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана?

Бивши британски дипломата Вилијам Малинсон каже да је највећи проблем у вези са каталонском кризом "огромна величина ЕУ", као и глобализација, који доводе до "лаганог уништења националних држава".

Вилијам Малинсон (Фото: Јутјуб)

Малинсон је затим повукао паралеле између онога што се сад дешава у Шпанији и НАТО бомбардовања Југославије и Београда.

Према његовим речима, умањивање значаја националних држава доводи до иритације мањих делова.

“Зашто НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана? Ситуација је слична на много нивоа”, каже Малинсон.

“У ствари, Косово је још више део Србије него што је Каталонија део Шпаније. Сетимо се да су мале делове Шпаније у целину спојили Фердинанд и Изабела у средњем веку. Сетимо се да је Шпанија јединствена држава, али и да је конгломерат. Морамо се сетити овог опасног домино-ефекта. То ће још више нахранити бес у Баскији. Исто се односи и на Валонце у Белгији, а Шкотску да и не спомињем”, додаје Малинсон.

Ниски стандарди ЕУ

Мало је касно за ЕУ да се сети међународног права на својим западним границама, када је игнорисала то исто право на источним границама, рекао је стручњак за међународне односе Марко Гашић.

Гашић каже да је одлука Косова о самопроглашеној независности призната јер Косово није чланица ЕУ.

“Неки кажу да ЕУ има двострука мерила када је реч о овој теми. Ја бих само рекао да ЕУ има јако ниске стандарде у вези овог питања, када је реч о међународном праву и његовој доследности у придржавању међународног права. Јер, ЕУ је против каталонске сецесије, а подржала је одвајање Косова од Србије”, каже Гашић.

Према његовом мишљењу, реч је о "очигледно шизофреној позицији ЕУ".

“Док су се противили референдуму у Шпанији, они су упорно организовали референдуме у Југославији. У Југославији су говорили да није важно шта каже Устав; у Шпанији кажу да је Устав важан. У Југославији су говорили: "Имате две седмице да одлучите да ли желите независност од Југославије, а ми ћемо о томе одлучивати у року од седам дана". То се све дешавало 1992. године”, каже Гашић.

Европа није научила лекције из СФРЈ

Он каже да не верује да је ЕУ научила лекције из СФРЈ, јер "никада није признала грешке".

“Мислим да би се ЕУ понашала на потпуно исти начин и данас, јер Косово није подручје која припада том клубу, оно није у клубу богаташа као што је Шпанија”, напомиње Гашић.

Он каже да би се Европска унија требала противити сецесији и у Шпанији и у Србији, јер је једино то могуће према Хелсиншкој повељи и Повељи Уједињених народа.

Прочитајте ОВДЕ како је заробљен руски брод.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА