Најновије

ЗАПАД У ШОКУ, ОВОМЕ СЕ НИСУ НАДАЛИ: Асад и Руси контролишу и обнављају читав нафтни и гасни сектор у земљи

У сиријски нафтни и гасни сектор неће ући ниједна компанија из земаља које су биле део групе „Пријатеља Сирије“, односно оних које су изазвале, подстицале и помагале исламску побуну и инострану агресију на Сирјску Арапску Републику.

Асад (Фото: САНА)

Поједине компаније су имале концесије за уносне послове у Сирији, без којих су остале зато што су следиле политику америчке управе, Турске и заливских монархија, које су 2011. предвиђале брзи пад „режима Башара ел-Асада“.

Протеклих година је сиријска војска ослободила гасна поља и нафтну и гасну инфраструктуру у источном Хомсу и покрајини Деир Ез-Зор, али су кључна налазишта нафте и гаса остала источно од Еуфрата и у рукама сиријских Курда и њихових америчких ментора.

Како су се амерички војници повукли из Сирије, а Курди склопили споразум са владом у Дамаску, централне власти полако преузимају контролу над кључним пољима, нафтоводима и постројењима која су раније била у рукама „Исламске државе“, а до пре неколико дана под контролом ЈПГ организације, односно америчке војске.

Потврђено је да су почели радови на обнови на нафтним и гасним пољима у сиријској провинцији Рака, као и у “троуглу” између ослобођених провинција Рака, Хама и Хомс, рекао је директор теренске управе Ал -Саура Али Ибрахим.

Према Ибрахиму, све нафтне бушотине и читава инфраструктура на постројењима за обраду су потпуно уништене, док су нафтоводи уништени делимично.

“Обнова поља ће захтевати пуно посла и укључивање великих компанија”, додао је Али Ибрахим.

Ибрахим је нагласио да је уништење последица ваздушних напада америчке коалиције, која је бомбардовала територије под контролом терористичке групе ИД и приликом тих напада пројектилима гађала сваку бушотину.

Само се на пољу Ал-Саура, пре рата у Сирији, који траје од 2011. године, дневно извлачило готово 6.000 барела нафте.

Курди се повукли из зоне безбедности, ситуација се смирује. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА