Најновије

ШЕШЕЉ ГЛАВНА ЗВЕЗДА САЈМА КЊИГА: Симпатизери поцепали петицију ПСГ-а против лидера радикала

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ и ове године привлачи велику пажњу на београдском Сајму књига.

Војислав Шешељ (Фото: Јутјуб)

Штанд његове издавачке куће "Велика Србија" поново се истиче са централне позиције у најпосећенијој хали, а највећи део његове публике, по свему судећи, чине деца чији наставници одобравају фотографисање са хашким осуђеником.

Ред нобеловаца, ред белетристике, нешто шунда и хашких осуђеника - састојци су за сада већ уобичајену слику Сајма књига. Против присуства потоњег, активисти Покрета слободних грађана покренули су петицију, али су им папире поцепали симпатизери радикала.

"Нису уредно пријавили јавни скуп на коме се прикупља петиција, то је по закону обавезно. А онда су револтирани грађани реаговали па им то поцепали", рекао је председник СРС Војислав Шешељ.

Нова верзија коре од банане није заплашила директора издавачке куће Клио и члана Председништва Покрета слободних грађана. Наставиће, каже, да инсистира на измештању Шешељевог штанда са централне позиције, јер се на њему не продају књиге, већ деле опасне идеје.

"Присуствовао сам сцени у којој он грли два ђака и каже 'за младе четнике је бесплатно фотографисање'. Не би ме то толико погодило да није реч о њиховим професоркама или наставницама и то посматрају са дозом дивљења. Е видите, то су последице које ми не смемо дозволити", каже директор издавачке куће Клио и члан Председништва ПСГ Зоран Хамовић.

Највећи део посетилаца Шешељевог штанда заиста су школска деца, која чекају у реду да би се сликала са осуђеним злочинцем.

"Прво, ја нисам злочинац и да нисте сад у службеном својству, ја бих одмах реаговао на примерен начин. Где то пише да сам ја злочинац?", наводи Шешељ.

Ви сте осуђени за злочине против човечности!

Шешељ: Молим вас, ја нисам злочинац.

Ви сте осуђени за злочине против човечности, шта сте онда?

Шешељ: Није то школа па да се стиче квалификација.

Није познато колико се прода књига вулгарних назива или оних међу чијим корицама се негирају ратни злочини, али најфотографисанији аутор на Сајму управо је Шешељ.

Јел' ви уживате у медијској пажњи на Сајму књига? Више се прича о вама него о књигама.

Шешељ: Слушајте, прича се и о мени и о књигама, а наш штанд је сваке године најпосећенији.

Хамовић: Нико се не маши за оно што је такозвана књига која стоји на штанду онога о коме смо говорили. Ми можемо да дозволимо књизи да живи, али не можемо да дозволимо да живи мржња.

Није Шешељ крив, додаје Хамовић - криви су они који свакодневно нормализују његову појаву. 

"Ми имамо управо такву једну популистичку политику која релативизује знања, доприноси фалсификатима сваке врсте и која умерено дозвољава једну врсту фашистичког деловања, зато што даје прилику да се истакну они који немају дипломе, а желе да их имају, који иду краћим путем и који запоседају друштвене положаје без икакве супстанце да на њима буду делатни и делотворни", сматра Хамовић.

Не залаже се, каже, за протеривање Шешеља са Сајма, јер је слобода говора тешко извојевана и мора се неговати. Због упитног квалитета литературе коју продаје, место му је, сматра Хамовић, ван централне хале, јер су због "Велике Србије" за позицију ускраћени поједини традиционални издавачи.

Након прошлогодишњег негодовања дела издавача због чињенице да "Велика Србија" заузима централно место, у Одбору Сајма навели су да присуство Војислава Шешеља није спорно - нити правно, нити организационо, а ни морално. Ове године то питање није ни покренуто.

Прочитајте ОВДЕ како је допремљен руски систем С-400 у Србију.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА