Најновије

СВАКА ЧАСТ: Светски познат музичар Ману Чао подржао активисте Топлог Дола, док наши свирају на прославама СНС!

Светски познати музичар и активиста Ману Чао подржао је протест активиста Топлод Дола, који већ месецима протестују против изградње мини хидроелектране на Старој планини.

Ману Чао на Старој планини (Фото: Јутјуб)

Његов гест није био симболичан како то иначе јавне личности раде, већ је лично отишао до Топлог Дола, где је разговарао са мештанима.

Наравно, Ману Чао није дошао само због овога, него је искористио паузу између два концерта – у Нишу и Софији, да би подржао активисте. О проблему мештана са намером да се у њиховом селу изгради мини-хидроелектрана упознали су га активисти иницијативе Одбранимо реке Старе планине на нишком концерту и Ману је реаговао као и сваки активиста и одмах се укључио у борбу за праведну ствар и наравно, на страни народа.

– Такве ствари сам виђао и по Јужној Америци. ЛЈуди се боре свуда. Негде су то хидроелектране, негде рудници, негде монсанто… Знам да су људи многе битке добили, били су сложни – рекао је Ману.

У свом стилу са гитаром прошетао је селом и одушевио грађане и активисте, отпевао песму и рекао да је, осим природом, одушевљен и пријемом.

Ману Чао је француски певач латино музике, шпанског порекла. Рођен је 21. јуна 1961. у Паризу. Чаови родитељи су из Шпаније, мајка је из Баскије, а отац му је из Галиције. За време диктатуре Франциска Франка, одлазе у Француску, у предграђа Париза, где се Ману родио и одрастао. Париз га је прихватио још као младића на алтернативној рок сцени, да би 1987. године са својим братом Антроином и рођаком Сантиагом, основао групу Мано Негра (на есперанту – Црна рука).

Велики успех постижу песмом Мала Вида, прво у Француској, а затим и у Јужној Америци. Група Мано Негра се 1995. распала, а Ману почиње соло каријеру. Овај светски познати музичар пева на француском, шпанском, арапском, галицијском, португалском, енглеском.

Углавном пева о љубави, животу странаца у гетима. Текстови песама су му левичарски и социјално оријентисани, па зато има доста обожаватеља у левичарском делу Европе.

„Оно што морамо да урадимо јесте да кажемо ‘Не’ оваквом свету чији даљи развој води у самоуништење“, рекао је Чао једном приликом. Ману се појавио и у Кустуричином документарцу о Дијегу Марадони (Марадона), за који је урадио и музику, а он (Ману) и највећи фудбалер свих времена отпевали су песму „Ла вида Томбола“. Један је од најпродаванијих музичара на свету.

Прочитајте ОВДЕ   ко то тврди да жена директора "Крушика" гради "Београд на води" и Коридор 11!

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА