Најновије

ЗАШТО ВАШИНГТОН ИГРА ВРУЋЕ-ХЛАДНО ПО ПИТАЊУ КИМ? Шта се крије иза Трампових потеза?

Сједињене Америчке Државе понудиле су Београду да постигне договор с Приштином и призна тзв. независно Косово, а да заузврат буде организована инвестициона конференција која би у Србију довела највеће светске компаније.

Доналд Трамп (Фото: Flickr/Правда)

- Направите дил, а ми ћемо вам дати награду у економском смислу, биће организована инвестициона конференција - поручио је изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел представницима власти у Београду и Приштини.

Он је обећао да ће у случају да две стране то прихвате, САД у нашу земљу позвати неке од највећих светских компанија да инвестирају. Ова идеја, очекивано, није наишла на одобравање, а да није решење показује пример Блиског истока где су нудили нешто слично, али се показало као неделотворно.

С друге стране, међународна конференција, независно од оне инвестиционе, већ дуго фигурира као могући начин да се до заједничког језика дође, али председник Србије Александар Вучић и по том питању има одређену бојазан. Он каже да се "плаши међународних конференција о решавању косовског питања, али истиче да би, ако би до тога дошло, морале да учествују све велике светске силе".

Иначе, промена тактике Америке када је реч о Косову је очигледна. Након вишегодишњег инсистирања на признању независности, па потом попуштања и предлога да се косовски чвор размрси кроз поделу или разграничење, што се дешавало последњих неколико месеци, САД опет условљавају Србију. До притиска је дошло недавно током Гренелове прве званичне посете региону.

Шта се заиста догодило? И зашто Вашингтон игра вруће-хладно?

Европа је у хаосу, сукоб на релацији француски председник Емануел Макрон - немачка канцеларка Ангела Меркел се не смирује, стопирано је проширење Уније.

Због свега наведеног, Америка покушава да избаци ЕУ из игре и да заузме доминантну позицију и преузме на себе, између осталог, и решавање тзв. Косова.

Косово свакако није највећи спољнополитички проблем Доналда Трампа, али би могло да се искористи као један од успеха чега је и Трампова администрација свесна.

- Трампа не интересује суштина, он углавном размишља о томе како би било спектакуларно да се споразум потпише у Вашингтону, у Белој кући, јер му треба спектакл - каже саговорник из дипломатских кругова.

Уколико би се договор заиста постигао, па онда главни актери, председник Србије Александар Вучић и нови премијер или председник тзв. Косова отишли у Вашингтон и то потписали, Трамп би могао то да представи као свој успех пред изборе за други председнички мандат. Оно што је Дејтонски споразум био за Била Клинтона, то би косовски споразум могао да буде за њега.

Александар Попов из Центра за регионализам каже да га је заоштравање Сједињених Држава прилично изненадило.

- То је чудан заокрет. Чинило се доскоро да су САД пријемчивије за компромис него Европска унија, чак је и прича о разграничењу потекла од стране Америке. Колико знам, већ је био припремљен и нацрт споразума - наводи Попов.

Он каже да му није јасно ни да ли су у међувремену схватили да се не може доћи до разграничења, па одустали од те идеје, или је нешто друго утицало на промену става.

- Мене је овај тврд став изненадио јер је за Србију потпуно неприхватљив. Вучић би прихватањем изгубио и добар део свог бирачког тела, део у СПЦ који га подржава би му окренуо леђа, изгубио би тло под ногама - каже Попов.

Морамо сами о себи да бринемо

Председник Србије Александар Вучић у томе што ЕУ није одобрила почетак приступних преговора Северној Македонији и Албанији упркос реформским напорима, види потврду исправности његове политике учвршћивања ближих веза са Кином и Русијом.

- Морамо сами о себи да бринемо, то је једини начин, то је једини приступ. Све друго би било неодговорно - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се сада види да у процесу приступања Унији не зависи све од земаља које томе теже, иако им се баш то увек говори.

- Они су увек говорили од вас зависи, од брзине ваших реформи... Сад су поштенији, сад бар кажу није све до вас - рекао је Вучић у осврту на одлуку да се не одреди датум преговора тим двема западнобалканским земљама упркос реформским напорима.

Вучић је рекао да те земље треба више да се окрену региналној сарадњи.

- Не можемо да зависимо од наредне одлуке Европског савета - рекао је Вучић.

Резолуција о убиству браће Битићи

Представнички дом америчког Конгреса први пут је једногласно усвојио резолуцију о убиству браће Битићи, тројице америчких држављанина са Косова, у којој се, како тврди приштинска "Газета експрес", наводи да су та убиства подржана од стране државе. У резолуцији се, поред осталог, истиче да би "напредак у решавању овог случаја, или недостатак, требало да остане значајан фактор који одређује даљи развој односа између САД и Републике Србије".

Османи по укусу Американаца

Сједињене Америчке Државе би да на месту председника косовске владе виде Вјосу Османи из ДСК-а, а не Аљбина Куртија. Она је последњих дана боравила у Америци где је разговарала са свима који нешто значе и који би могли да јој помогну да се тог места домогне. Америчке дипломате у свим разговорима помињу управо Османијеву као премијерку, а ускоро ће се знати и да ли ће у томе успети.

Неизвесност и рачунице у Приштини после избора, а шансу има и Српска листа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА