Најновије

ПАКТ ИЛИ РАТ: Срби морају да одлуче, каже Тимоти Лес, аналитичар британске владе, иначе и близак МИ-6

Ово је суштина одличног познаваоца балканских прилика, бившег британског дипломате у нашем региону, сада професора на Кембриџу, Тимотија Леса, за којег кажу да је један од главних политичких аналитичара британске владе, али и човек веома близак британској обавештајној служби МИ-6.

Тимоти Лес (Фото: Јутјуб)

Лес тврди да до распетљавања косовског чвора воде два пута, од којих један представља као изазивање новог крвопролића. Он је, наиме, убеђен да замрзнути конфликт неће моћи да буде дугорочно одрживо решење за проблем јужне српске покрајине.

- Имајући у виду црвене линије Србије, једна од могућности је споразум који би се темељио на идеји подела у замену за признање. То би значио пристанак Србије да призна Косово. Проблем са безусловним признањем јесте чињеница да је Србија годинама уназад јасно стављала до знања да неће признати Косово без неке компензације - каже Лес.

На руку националистима 

С друге стране, уколико Србија одбије да призна независно Косово, констатује Лес, једина опција је да се тежи косовском уједињењу са признатом Албанијом, а то је решење које би већина косовских Албанаца прихватила.

- Међутим, то би била одређена врста регионалног потреса. Србија неће прихватити интеграцију северног дела КиМ у албанску националну државу и на такву претњу би без сумње одговорила припајањем овог подручја. То би водило војном обрачуну са Албанцима, прогону преосталих Срба из јужног дела КиМ и покушају Албанаца у Прешевској долини да се отцепе од Србије, као и кризи државности у Србији, која би ишла наруку локалним националистима - оцењује Лес.

Он нема дилему да би уједињена Албанија значила и нову геостратешку шансу за Албанце у Северној Македонији, који би, како наглашава, покушали да припоје своју територију овој новој држави.

- Остаје отворено питање колико би наведени процес био насилан, али историја наговештава да не би био миран - навео је Британац, додајући да би у случају таквог сценарија спољни актери под вођством САД били поново принуђени да реорганизују овај регион као што су у више наврата то чинили у прошлости.

Имајући у виду подршку идеји поделе, Лес скреће пажњу да се САД не би противиле српској анексији северног Косова.

Ван ранијих стереотипа

Политички аналитичар Зоран Спасић каже да је Лесова анализа добар пример да поједини западни аналитичари размишљају ван ранијих стереотипа и прилично избалансирано, узимајући у обзир жељу Срба да до компромисног решења дође што је могуће пре.

- Став Тимотија Леса долази у време када међународни званичници не реагују на могуће сукобе, који се могу јавити пошто је ЕУ одбила Албанију и Северну Македонију као кандидате за проширење. Напротив, из Брисела тиме индиректно легализују идеју "велике Албаније", што значи да у пракси подржавају дестабилизацију региона. Лесово упозорење треба схватити озбиљно - сматра Спасић.

Аналитичар Дејан Милетић поручује за наш лист да је тешко не сложити се с Лесом.

- Компромис је једино разумно решење, а алтернатива споразуму је насиље - сматра Милетић.

Прочитајте ОВДЕ  шта то потурају Србији.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА