Најновије

ГОРБАЧОВ ОТВОРЕНО: Ширење НАТО је највећа стратешка грешка Запада!

Бивши председник СССР Михаил Горбачов сматра одлуку о проширењу НАТО-а највећом стратешког грешком Запада – она је постала корак ка поткопавању поверења које је настало након завршетка хладног рата.

Михаил Горбачов (Фото: Јутјуб)

- Никад нисам крио своје мишљење: одлука о ширењу НАТО-а је била велика стратешка грешка Запада, корак ка дестабилизацији војно-политичке ситуације у Европи и ван њених предела - навео је Горбачов у својој новој књизи "Шта је постављено на карту: будућност глобалног света".

У тој књизи која ће се ускоро појавити у књижарама, политичар описује како се разговарало о овој теми на крају хладног рата. Тада, навео је он, и у НАТО и у Варшавском договору су били у току процеси ревидирања војних доктрина, чак је био постигнут споразум о смањењу оружаних снага који су потписали чланови те Алијансе.

По његовим речима, совјетско руководство је у тим условима урадило максимално могуће.

- Русија је имала пуно право да тражи поштовање, не само слова, већ и духа потписаних спотразума и обавеза. Донесена одлука о ширењу НАТО-а неколико година касније постала је корак ка поткопавању поверења које је настало заједно са прекидом хладног рата. И Русија је из тога морала да извуче закључке - додао је политичар.

Москва открила своју стратегију за Балкан у 5 тачака! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА