Најновије

КАТАСТРОФА: Стара Планина пламти у огромном пожару! Док мештани моле за помоћ, надлежни кажу да нема опасности! (ВИДЕО)

Пожар који је јуче избио у Бугарској и проширио се на српски део Старе планине и даље букти, а екипе ватрогасаца су на терену и покушавају да угасе ватру, потврђено је порталу Јужне вести у пиротском Штабу за ванредне ситуације. Сразмере пожара су огромне, ватру гасе и мештани и шумари и засад нема угрожених људи и кућа.

Пожар на Старој планини (Фото: Фејсбук/принтскрин)

Јужне вести прате ситуацију са терена из минута у минут.

16:30 - Становништво није угрожено, али осим траве и пашњака, ватра је захватила и четинарску шуму - каже градоначелник Пирота Владан Васић. Због дима ватра не може да се угаси из ваздуха, а додаје и да ватрогасци очекују помоћ до јутра како би локализовали пожар.

Ситуација није сјајна, доста је велика задимљеност, хеликоптер је надлетао подручје, али не може да се реагује из ваздуха. Ватра је на доста неприступачном терену, а ветар мења правац, час иде према Бугарској, час према нама. Ватрогасци очекују помоћ до јутра и локализацију. Још не могу да се утврде размере пожара. Људи су забринути наравно, али пожар је далеко од насеља, тамо на ободу између Србије и Бугарске - прича Васић.

15:50 - Новинар Јужних вести је тренутно изнад Чунгуљског водопада, код Топлог дола и како јавља, мештани спасавају стоку која је на испаши и одустали су од гашења пожара. Неки мештани истичу да су незадовољни реакцијом државе.

15:05 - Ватра се и даље шири Старом планином, мештани кажу да људи ово не могу да угасе без помоћи летелица које, како је раније рекао начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић не могу бити ангажоване због густог дима. О коликој се размери пожара ради сведоче и Пироћанци који кажу да се дим са Старе планине сада види и из Пирота.

13:40 - Председник Месне заједнице села Дојкинци Ивица Вељковић каже да је крак пожара код Топлог Дола опаснији.

На само 4 км је од села, ватрогасци се са мештанима боре да обуздају ватру. Од државе и Шумског газдинства постоји дозвола да се стабла обарају и да праве тампон зоне - каже Вељковић.

Додаје да, иако синоћ није било оптимистично, према Арбињу се колико-толико контролише пожар.

13:28 - Начелник републичког Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да тренутно не постоје услови за гашење из ваздуха због задимљености, самим тим ни за ангажовање летелица у гашењу пожара.

Напомињем још једном да нема угроженог становништва, нити објеката, и да су на терену сва расположива средства и људство Сектора за ванредне ситуације који раде на локализацији пожара - каже Марић.

У интервенцији на изузетно неприступачном терену тренутно учествује 57 ватрогасаца-спасилаца из Ватрогасно-спасилачких јединица Пирот, Димитровград, Бабушница, Ниш, Зајечар, Лесковац, Смедерево, Панчево и Београд са 20 возила“.

12:00 - Пожар и даље букти, очекује се долазак још већег броја ватрогасаца, а познаваоци Старе планине кажу да гори једна од најлепих шума Србије, предео око Вражије главе.

Не смем ни да замислим да је нема више и да је све угљенисано. Станиште вукова, јелена, расадник лековитог биља - кажу старопланинци.

11:15 - Мештанин Топлог Дола Миљан Стојановић који од јуче помаже у гашењу пожара, сведочи да је ватра ушла дубоку у територију Србије.

Ми смо у епицентру, ватра напада са свих страна, сад се спустио у Јаворску реку где нико не брани. Сад се мештани самоорганизују, имају помоћ и ватрогасаца -сведочи Стојановић.

10:35 - У полицији кажу да нема угроженог становништва и објеката и да су екипе на терену.

Припадници Сектора за ванредне ситуације раде на локализацији пожара који је избио јуче око 13 сати у месту Вражја глава и који је захватио суву траву и ниско растиње. Нема угроженог становништва, као ни објеката - саопштавају из полиције.

Додају да на интервенцији на изузетно неприступачном терену учествује 55 ватрогасца из Пирота, Димитровграда, Бабушнице, Ниша, Зајечара, Лесковца, Смедерева и Панчева са 19 возила.

10:25 - Очевици који су у току ноћи били на Старој планини сведоче да су сразмере пожара огромне.

Јелке високе преко 30 метара горе као новогодишње прскалице. То је прави ужас. Људи без авиона то не могу да угасе - сведоче очевици.

10:05 - Како јавља бугарски портал 24 часа пожар је примећен јуче око 14:30 по бугарском времену на преко 20 хектара површине западно од села Мартиново које се налази у подножју Старе планине.

10:03 - На друштвеним мрежама бројни су људи који позивају да се информација о пожару дели.

По сведочењу мештана, пожар се у току ноћи спустио ка селу Дојкинци и строгом резервату природе Арбиње, где је неприступачан терен, па ватрогасна возила не могу да приђу.

Сретен Савов из Штаба за ванредне ситуације који је у току ноћи био на терену захваћеном пожаром, каже да ватра тренутно не угрожава куће и становништво.

Сектор за ванредне ситуације је ангажован, ступили смо у контакт са представницима месних заједница Топли До и Дојкинци. Пожар је у њиховом атару, али је далеко од насеља. Јединице ватрогасаца су на терену, пуно је мештана и добровољаца који помажу, а ангажовани су и шумари - каже Савов.

Он је потврдио да је ватра букнула са бугарске стране планине, а по његовим речима, сразмере пожара су велике.

Ватра је поприлично велика и потребне су велике снаге за санирање пожара. Чекамо инструкције Сектора за ванредне ситуације МУП-а - каже Савов.

Подсетимо, на Старој планини по сведочењу мештана гори трава и ниско растиње, а неприступачан терен отежава гашење пожара.

Прочитајте ОВДЕ   шта каже Горан Весић о задуживању грађана за спалионицу на депонији Винча.

Извор: Јужне вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА