Најновије

Ал Багдадијева смрт није решење свих проблема

Вођа терористичке Исламске државе је мртав – и председник Доналд Трамп се поносно буса у груди због тог „успеха“. Али, слављеничко расположење није на месту, сматра Карла Блајкер, дописница Дојче веле из Вашингтона.

Ал Багдади (Фото: Јутјуб)

Председник САД Доналд Трамп је мајстор театра. Одржавајући напетост, у суботу увече је твитовао: „Управо се десило нешто значајно!“

Мислио је на смрт Абу Бакра ал Багдадија. Вођа терористичке Исламске државе погинуо је у нападу на северозападу Сирије. Војници САД су се у суботу искрцали из више хеликоптера пред кућом у којој се налазио Ал Багдади. Терориста је побегао у тунел у којем је активирао експлозив тако да је убио себе и своје троје деце.

„САД су привеле правди светског терористу број један“, рекао је Трамп у недељу новинарима у Белој кући: „Три године сам трагао за њим.“

Председник хоће да Ал Багдадијеву смрт представи као свој лични успех – успех на Блиском истоку му добро дође. Повлачење јединица са севера Сирије које је Трамп најавио почетком месеца, и којем је уследила војна офанзива Турске на курдске јединице, окренуло је против њега чак и најближе сараднике из редова Републиканаца.

Курди који су се у региону борили против ИД на  страни САД осетили су се превареним. А изнад свега је била забринутост због питања хоће ли повлачење САД довести до јачања терористичких групација у Сирији. Министар одбране Марк Еспер је прошле недеље поменуо да је стотину бораца ИД  за време турске војне офанзиве побегло из једног затвора.

Тако да је смрт најтраженијег терористе дошла као поручена. Порука је отприлике: Помало је несрећно што је у акцији погинуло и троје деце, али није било мртвих Американаца!

Изгледа да је то начин размишљања у Вашингтону где се ова акција слави као велики успех. Но, бар војним стратезима би требало да буде јасно: Ал Багдадијева смрт неће решити ниједан од проблема пред којима се САД налазе на Блиском истоку.

Доналд Трамп би радо да се што пре повуче из „бесконачних ратова“ у региону. При томе је њему, канда, свеједно које савезнике доводи у неприлику или чак губи на дужи рок.

Један мртви вођа ИС не може да послужи као компензација за терористе који су побегли из заробљеништва. И не може да поврати поверење Курда које су САД оставиле саме и који су у офанзиви турске армије изгубили другове или чланове породице.

Ако изузмемо проблеме који и даље постоје – војска САД је обавила једну мисију онако како је то замишљао врховни заповедник. Трамп се у свом говору захвалио Русији, Турској, Сирији, Ираку и курдским борцима у Сирији. Али, највише се сам бусао у груди.

Непосредно након што је објављена вест о Ал Багдадијевој смрти, из Трамповог штаба за изборну кампању је, према писању Вашингтон поста, потенцијалним помагачима послато електронско писмо у којем је писало: „Председник Трамп је привео правди светског терористу број један.“

Када су 2011. године специјалци САД, док је председник био Барак Обама, убили Осаму бин Ладена, Трамп се жалио да је смешно због тога хвалити Обаму. „Престаните да хвалите Обаму због убиства Бин Ладена“, написао је као тадашња звезда ријалити-програма на Твитеру, „Бин Ладена су убили специјалци.“ У више телевизијских наступа, Трамп је тада понављао да се Обама незаслужено хвалише смрћу вође терориста.

После Ал Багдадијеве смрти, из Беле куће се чује друкчија песма.

Либијци траже помоћ Русије, империја долази на црни континент. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА