Најновије

ЛЕТЕЋИ ЕКСПОНАТ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ Ф-35: Шокантна анализа открива слабости америчког суперавиона у сукобу са Иранцима (ВИДЕО)

Аналитичари кажу да би стари ирански борбени авиони могли бити озбиљна претња модерним борбеним авиона Ф-35.

Ф 35 (Фото: pixabay. com)

Звучи невероватно, али послушајмо шта кажу стручњаци. Хипотетички, иако не баш далеко од стварности, Америка је објавила рат Ирану и самоуверено шаље „невидљиве“ Ф-35, спремне за борбу. За неколико минута ће бити изнад циља и борити се с иранским снагама, које делују у неким од најстаријих борбених авиона у свету.

Сада сте у „блиској борби“. Најнапреднији светски авион пете генерације, такозвани “летећи компјутер”, способан је упадне у ваздушни простор а да не буде откривен и бори се против четири деценије старог конкурента. Одједном схватите да сте у великој невољи. У маневрима вам све одговара, али срце вам куца и хоће да искочи, јер можете умрети, можда ћете бити оборени. Шта онда радите?

Недавни тестови показали су да би се овај сценарио у ствари био веома могућ. Тешко је поверовати, али званични извештај које објашњава ограничења модерних авиона у потенцијалном сукобу с Ф-16 открило је сва ограничења Ф-35, извештава је амерички часопис Нешнел Интерест. Иранци, са својим четири старим Ф-4, Ф-5 и Ф-14, изгледа да немају шансе ако Американци лете с оним што им је веројатно најнапреднији борбени авион на свету.

 

Као прво,Ф-35, иако нов, не мора нужно имати сјајне летачке способности. 2015. је неко повезан с тестирањима Ф-35 објавио службени извештај у којем је изнео недостатке овог „невидљивог“ авиона. “Ф-35 има изразити енергетски недостатак. Неодговарајућу „пич” брзину (брзину по ипсилон оси), и енергетски дефицит који ће се временом повећавати“, написао је неименовани тестни пилот авиона Ф-35 у разочаравајућем извештају од пет страница.

Жалбе пилота су се наставиле. “Летеће особине у помешаном подручју, 20 до 26 степени угао напада, нису биле интуитивне или повољне”, написао је пилот додавши да нема смисла да пилот Ф-35 улази у трајну, блиску окретну битку с непријатељским пилотом. “Нису постојали уверљиви разлози за веровати у победу и борби у том сегменту”, додао је он.

Откриће пилота наглашава оно што многи посматрачи дуго сумњају код Ф-35. Премда би му својства за избегавање радара и врхунски сензори могли омогућити да заузме повољан положај за испаљивање ракета дугог домета, при блиској борби Ф-35 се готово не може истаћи. Је ли онда његова супериорност мит?

Ако ирански пилот буде преживео до тренутка када се сусретне с Ф-35 и присили „невидљиви“ на двобој, ирански би могао оборити Ф-35, кажу симулације борби. Вредно је напоменути да иранске снаге имају десетине борбених авиона који су изврсни у овом подручју, наводи се у извештају којег је објавио Нешенел Интерест.

На пример, то су амерички Ф-5 „Тигрови“. Бивши пилот америчке морнарице Франческо Черици који је у Ф-5 летео у противничкој улози у симулираној борби с Ф-35, похвалио је авион у чланку из 2019. “Тигар“ је био чист, са само једним АИМ-9 и телеметријском подлогом на врховима крила, те повременим помоћним резервоаром заа гориво”, написао је он.

“Лагано је клизнуо кроз један Мах. Ф-5 вам је пар мотора и крила. Било је тако једноставно”, написао је амерички пилот. „Аеродинамички ће Ф-5 увијек бити оно што зовемо борбени авион треће генерације, а Ф-35 и Ф-22 су сада у петој генерацији. У поређењу са модерним авионима, он је спор и лош у непрекидном маневру, а да не спомињемо да нема „невидљивост“, осим његове мале величине“, пише амерички часопис.

„Али уз само неколико измена, Ф-5 се претвара у ваздушну претњу пријетњу. “, пише часопис.

“Тако опремљен „Тигар“ за авионе „Супер Хорнетс“ и Ф-35 може бити озбиљна претње, што се посебно видело у условима тренинга“, каже Франческо Черици.

По речима америчке иконе борбеног ваздухоплвства и легенде Чака Јегера, није метал око пилота, већ пилот то види и ко је први. То се безброј пута показало у двобојима, било у Кореји или Вијетнаму.

Иран доиста надограђује своју флоту Ф-5, иако модификације веројатно неће укључивати најновије сензоре. Дакле, ако је Ф-5 такав, без обзира на старост, може стећи предност над Ф-35. Опет понављамо, под условом да пилот Ф-5 преживи до уласка у двобој, наводи магазин. Али то је велика недоумица и тако се не креће у битку. Пилоти Ф-35 сада разумеју ограничења својих авиона и сигурно би дали све од себе да избегну двобој с Иранцима, чија је мотивисаност да одбране своју земљу јасна.

Није искључено да би се неколико пилота жртвовало само да један, посебно обучен, на свом „Тигру“ успе доћи до Ф-35 и покуша да искористи предности блиске борбе. Чак и амерички часопис признаје да ће Иранци „можда мамити Американце или их некако присилити на блиску борбу“. За „утеху“ нагазин закључује да је нејасно како би то могли да ураде, обзиром на огромну предност Американаца у сензорима и јасне информације о ситуацији на бојном пољу.

Прочитајте ОВДЕ   шта кажу руски медији о куповини Панцира и С-400 за Србију.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА