Најновије

ОН ЈЕ ПРВИ СРБИН КОЈИ ЈЕ КОМАНДОВАО С-400! Оборио понос америчке авијације Ф-16, а НАТО га се плаши

Прилику да командује руским ракетним системом С-400 ван Русије и Белорусије имало је свега неколико официра на свету. Један од њих је и бригадни генерал Војске Србије Тиосав Јанковић (45), који се налази на челу 250. ракетне бригаде за ПВД, РВ и ПВО.

Јанковић (Фото: Јутјуб)

Овај рођени Ужичанин своје умеће и приврженост отаџбини показао је још маја 1999. године, током НАТО агресије, када је са непуних 25 година као млади официр задужен за вођење ракета оборио амерички авион Ф-16. Тим авионом тада је управљао потпуковник Дејвид Голдфајн, садашњи командант Америчког ратног ваздухопловства. За своје постигнуће, Јанковић је одликован Орденом за храброст. 

Њему је сада припала част да предводи тим српских официра за обуку руковањем руским системима С-400 и "панцир С", како у Русији, тако и на тлу Србије. Ови моћни комплекси допремљени су прошле недеље у нашу земљу по одлуци председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина на другу етапу заједничке вежбе Војске Србије и Ваздушно-космичких снага РФ "Словенски штит 2019", која је јуче завршена. 

Генерал Јанковић пристао је да подели своје импресије о руковању "Путиновим чедом". 

- Радили смо са најсавременијим ракетним системима С-400 и "панцир С-1", разменили искуства са руским колегама о начину организовања система ПВО и тактици употребе ракетних јединица ПВО у условима савремених претњи из ваздушног простора. Ова вежба је имала велики зњачај јер нам је дала драгоцена искуства, кроз њу се унапређује обученост припадника бригаде, подиже њена оперативна способност и стварају услови за будућу сарадњу - објашњава генерал Јанковић. 

Он је описао и како је вежба изгледала.

- Образовали смо заједничку групацију ПВО од припадника наших и руских снага, с циљем одбијања масовног удара из ваздушног простора. Увежбавали смо рад заједничког командног места и рад борбених послуга на откривању циљева у ВАП и електронским фиктивним дејствима по реалним циљевима, које су имитирали наши ваздухоплови - закључује генерал Тиосав Јанковић. 

Биографија генерала Јанковића

* Рођен је 29. септембар 1974. године у Ужицу

* Завршио је средњу техничку школу и Војну академију, смер ПВО

* У професионалну војну службу ступио је 1997. године. 

* Завршио је Високе студије безбедности и одбране 2017. 

* Током НАТО агресије 1999. обављао је дужност официра за вођење ракета

* За учешце у обарању авиона Ф-16, одликован је Орденом за храброст

* Делови тог авиона и данас се налазе у нашем Музеју ваздухопловства

Вучић: Част видети генерала Јанковића на делу

Председник Србије Александар Вучић посебно је истакао заслуге и умеће генерала Јанковића за руковање системима С-400 и "панцир С".

- Срећан сам што смо данас могли да видимо и бригадног генерала Тиосава Јанковића, који је био у Русији на обуци, а који много тога зна и много је важан за успостављање ових система и њихово деловање овде на територији Републике Србије - истакао је Вучић током обиласка војне вежбе.

Либијци траже помоћ Русије, империја долази на црни континент. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА