Најновије

Руска авијација спроводи завршне ударе на терористе у Идлибу – Следи ли и копнена кампања?

Након месеци саставног уништавања војне инфраструктуре исламистичким милитанта у сиријској покрајини Идлиб, јуче је руска авијација провело ударе не само на југу „исламистичког резервата“, где се и даље уништавају командна места, оружје и борбене групе, већ и на ресурсе терориста.

Су-57 (Фото: Риа)

Према бројним медијским извештајима, синоћ је авијација извела напад на објекте терориста у провинцији Идлиб.

Током напада уништено је складиште нафте које се налази у селу Сармада, близу сиријско-турске границе.

Према доступним информацијама, услед експлозије једног од највећих складишта и пожара који је уследио, седам терориста је убијено, а пет особа је задобило опеклине различитог ступња.

Према речима стручњака, повећани број различитих врста руских ваздухопловних снага у сиријским покрајинама Идлиб и Латакија може указивати на предстојећу офензиву снага сиријске владе на та подручја.

Подсетимо, пре руске интервенције у рату у Сирији је један од начина финансирања терориста био продаја нафте која се илегално вадила на окупираним пољима и продавала у Турску, где су, преко границе, ишле читаве колоне нафтних цистерни.

Тек након што су се на позив сиријског водства руске ваздухопловне снаге појавиле у арапској републици и уништиле неколико стотина возила за транспорт нафте, тај извор прихода терориста је елиминиран. Додуше, сада се тим послом баве америчке фирме, које из сиријских нафтних поља на североистоку земље успевају да украду нафту у вредности 30 милиона долара месечно, а приход од кријумчарења сиријске нафте стиже на банковне рачуне америчких приватних војних компанија и обавештајних служби путем брокерских фирми које им пружају своје услуге.

Но, враћајући се у Идлиб, терористи такође верују да је уништавање складишта нафте, као извора прихода и горива за тенкове и војна возила, последња фаза пре копненог напада владиних снага, које од тероризма морају очистити још ову покрајину и прогласити крај рата.

Терористи су на својим друштвеним мрежама објавили како покушавају спречити покушај напредовања руских снага на оси Кураибет у западном делу Абу-Духура, града и војне базе које држе руска и сиријска војска.

Нико са сигурношћу не може тврдити да ће владине снаге покренути општу офанзиву, али је политички тренутак изузетно повољан за чишћење Идлиба.

Наиме, ове седмице у Женеви почиње рад новооснованог Сиријског уставног одбора, тела ког чине представници „опозиције“, односно групе које су рекле да су вољне положити оружје у случају постизања политичког договора њихових представника с представницима „режима“.

Специјални изасланик главног секретара Уједињених народа за Сирију, Геир Ото Педерсен, састаће се данас у Женеви с министрима спољњих послова Русије, Турске и Ирана, дан пре почетка рада Сиријског уставног одбора.

“У уторак ћу се састати с министрима спољњих послова Турске, Ирана и Русије. Јутрос сам имао састанак с изасланицима Еуропске уније, а у петак сам се сусрео с представницима такозване “мале скупине” коју чине САД, Велика Британија, Француска, Немачка, Јордан, Египат и Саудијска Арабија”, рекао је Педерсен и похвалио њихову подршку активностима Уједињених народа и будућем раду Уставног одбора.

Службена церемонија у вези почетка рада одбора одржат ће се у Палати нација у Женеви”, додао је изасланик Уједињених народа.

Данас ће руски министар спољњих послова Сергеј Лавров посетити Женеву, где ће уочи првог састанка Сиријског уставног одбора учествовати на састанку министара спољњих послова „Тројке из Астане“, Русије, Ирана и Турске, известио је ТАСС.

Политички подобан тренутак за чишћење Идлиба

Као што смо навели, ово је изузетно повољан тренутак за напад владиних снага на исламистичке милитанте у Идлибу. Они „умеренији”, условно речено, наравно, заузети су збивањима на фронту с Курдима и Турска је многе од њих пребацила на североисток земље и подручје Јарабулуса.

У Идлибу су остале углавном снаге Хаџат Тахрир Ал-Шама, које нису заштићене ниједном конвенцијом с обзиром на то да је Веће сигурности Уједињених нација главну групу у коалицији прогласило терористичком организацијом и огранком Ал-Каиде.

У међувремену, данас у Женеви почиње рад сиријског уставног одбора и Дамаск има више него ваљан аргумент да преговара с опозицијом, али не и с терористима. Питање на одговор хоће ли следећих сати или дана уследити напад владиних снага на Идлиб ћемо добити врло брзо. Но, чак и ако га не буде, ово је питање које не може бити решено него војним путем. Тога су сви свесни. Осим тога, ако сагледамо ширу слику ситуације с Курдима у североисточној Сирији, Ердоган ипак нешто дугује Москви. Зар не?

Прочитајте ОВДЕ  још детаља о руским операцијама у Идлибу.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА