Најновије

ИДЕАЛНО ЗА ЖЕСТОКО ПУЦАЊЕ: Није ни чудо што ове пушке називају "Лавовима"

Краљевачка фирма "Royal Wolf" увезла је из Турске полуаутоматске сачмарице у две конфигурације. Половину увозног контингента чине сачмени полуаутомати Дерyа МК-12, које користе на својим такмичењима ИПСЦ стрелци, а други део пушака чине ловачке полуаутоматске сачмарице Дерyа Лајн (енг. лав).

Полуаутоматска сачмарица Дерyа Лајн (Фото: јутјуб)

"Royal Wolf" је стручнацима изашао у сусрет и за тестирање су добили тек пристигле, неотпаковане пушке Дерyа МК-12 ИПСЦ, Дерyа МК-12 и ловну Дерyа Лајн. Увозник је снабдео и великом количином сачмарске муниције, различитих произвођача, лаборација, крупноће сачме и намене.

Под намена, мисли се на ловну, спортску и муницију са јединачним пројектилима. У продавници "Royal Wolf" у Краљеву, преузета је по једна кутија јединачних пројектила 12/70 и 12/76 "Baschieri & Pellagri" и дуплекс ДД, као и "Fiocchi" трап метак од 24 г и по кутију РЦ Торнадо М-90 и "Белома". У више крупноћа сачме од 3,0 мм до 8,55 мм. Лаборације су биле изузев трапа, од 32 до 50 грама, стандард и 1.050 бар притисака.

Богат избор одличне муниције

Опремљени пушкама, муницијом и потребном опремом, отишли су на стрелиште Стрељачког савеза Општине Трстеник.

Овај полигон удаљен је само 500 метара од центра Трстеника и само 3 км од Врњачке Бање. Прави је бисер за љубитеље класичног дугодометног, ИПСЦ и ловног стрељаштва. 

Прво представљају пушку Дерyа МК-12 ИПСЦ, иако је то у суштини скоро иста пушка као и Дерyа МК-12. На први поглед види се да подмодел намењен стрелцима у практичном стрељаштву има више наранџасто обојених делова како би деловао спортски, а не војнички агресивно.

Калибар ових полуаутомата је 12, уз лежиште дужине 76 мм. Пушка прима муницију 12/76 и 12/70 уз детаљ да се испоручује са два измењива клипа. Чим кажемо клипа, јасно вам је да пушка ради на принципу позајмице барутних гасова. На овим МК-12 пушкама у фабрици су монтирани клипови на којима пише "light loads" (лако пуњење), а у коферу пушке налази се клип са натписом "heavy loads" (тешко пуњење). Како се у ИПСЦ спорту не користе најтеже лаборације муниције калибра 12, то је логично било да се на тесту више користи муниција 12/70, стандардних, лаких али семи магнум пуњења.

Прво шта је испробано било је пуцање одличним “Fiocchi” 24 г трап метком и ту је потврђено очекивање. Са трап муницијом 24 г у односу на 4 до 10 метака долази до не увођења новог метка у цев, због разумљиво ултралаког пуњења. Сва остала муниција стандардних, лаких и тешких лаборација је током теста радила беспрекорно у пушкама Дерyа МК-12 ИПСЦ, МК-12 и Лајн.

Дерyа МК-12 и МК-12 ИПСЦ, муницијом се снабдевају из кутијастог одвојивог оквира капацитета десет метака, иако постоје и оквири од два, четири, пет али и невероватних 19 метака. На тесту се користило само оквири од десет метака. Захваљујући одсуству, подцевног тубуларног магацина за муницију, турски конструкотри су направили напредну конструкцију где се гасни цилиндар и гасни клип налазе око цеви пушке. Кроз решеткасту алуминијумску облогу цеви види се гасни клип. Примењен је и нови изум турских конструктора - “бафер болт сyстем”, који амортизује удар затварача у сандук, чак и при најјачим пуњењима, чувајући алуминијумски сандук пушке од оштећења. Брављење затварача се обавља клином у продужетку цеви, што је карактеристично за већину гасних полуаутомата.

Екстракција чаура обавља се јаким канџастим извлакачем. Конструктор је урадио - Даxос (Dual axis operation system) који омогућава ИПСЦ стрелцима да ручицу затварача пребацују по жељи, на десну или леву страну.

По концепцији Дерyа МК-12 грађена је као америчка војничка М4 (М16 - АР15) пушка. Сличне су команде, кочнице, утврђивача оквира, ослобађања затварача, као и две попречне чивије за расклапање дводелног 7.075 сандука (рисивера). Обострана кочница, са карактеристичним обележавањем и оранж боје у ИПСЦ МК-12 подмоделу, попречног је типа. Налази се на сандуку изнад пиштољског рукохвата. То је све у складу са командама и обуком стрелаца који користе систем М4 (М16) пушке. У ИПСЦ спорту то значи да спортски стрелац у дисциплини тхрее гун матцх, има исте команде на пушци ожлебљене и глатке цеви. То драстично поједностављује обуку и повећава брзину стрелца.

Ево још једне сличности са М4 (М16) пушком. Кундак који прати осу цеви је сличан М4. Притиском на доњу полугу продужава се у пет различитих дужина - положаја, од 305 до 390 мм до обарача. Кундак има оранж (црну - код обичног МК-12 модела) подесну образину, чији је опсег чак десет висина.

Цев ИПСЦ модела МК-12 дуга је 508 мм (20 инча), има спољашњи пречник 21,5 мм и опремљена је великом ефикасном гасном кочницом, која је демонтажна. Овај детаљ, као и 3,5 кг тежина пушке доприноси да је трзај изузетно умерен, тако да је могуће вишеструко, муњевито ангажовање мета на ИПСЦ стејџу. Ова цев такође има навој у зони уста цеви, који прихвата измењиве чокове. Компанија "Дерyа" уз пушке испоручује три чока: Ф; М и Ц, односно 1/1; 1/2 и 0/0. Пун, половину и цилиндар.

За тест је спремно стотине различитих метака. Прво смо пуцали истом муницијом, а затим смо у оквир ређали наизменично различиту муницију по грамажи, дужини и произвођачу. За најјача пуњења слушамо произвођача и монтирамо клип - heavy load. За сва остала: 32, 34, 36 и 40 грама одговара клип - light load. ИПСЦ стрелци направили су импровизовани стејџ, чак и са глиненим голубовима, тако да је тест добио на разноврсности. За МК-12 ИПСЦ и МК-12 које су упоредо (приближно истим бројем метака) тестирани, радили су беспрекорно. Ове Дерyа пушке раде без застоја, чак и добро запрљане претходним пуцањем. Гутају сву врсту муниције, а јединачним пројектилима је могуће добити групе три поготка са 40 м, пречника 45 мм, пуцано механичким нишаном из руке.

Српске хаубице НОРА Б-52 ће подржавати руске тенкове Т-80У! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: kalibar. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА