Најновије

МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА СУ У ПИТАЊУ: Британце ће Брегзит скупо коштати

Угледни британски тинк-тенк центар критиковао је данас споразум о Брегзиту премијера Бориса Џонсона, закључивши да ће британска економија бити мања за 3,5 одсто у наредној деценији него кад би остала у Европској унији.

Долари (Фото: pixabay. com)

У студији Националног института за економска и друштвена истраживања (НИЕСР) наводи се да ће споразум нанети ударац Великој Британији од 70 милијарди фунти (90 милијарди долара), преноси агенција АП.

Истраживачи кажу да перспективе Уједињеног Краљевства помрачују политичка и економска неизвесност и поручују да не очекују да ће "привредна активност бити подстакнута одобравањем владиног предлога споразума о Брегзиту".

НЈихово дугорочно предвиђање засновано је на претпоставци да ће Британија напустити блок са споразумом о слободној трговини са ЕУ након транзиционог периода који ће трајати до 2021. године, при чему ће преговарати о новим споразумима са другим земљама.

У студији се наводи да ће повећане "баријере за робу и услугу, трговину и ограничавање миграција'' приморати економију да успори.

Институт је проценио да је британска економија сада за 2,5 одсто мања него што би била да Британија није гласала 2016. године за излазак из Европске уније.

Влада у Лондону каже да планира другачији сценарио од онога који је разматрао тинк-тенк центар.

"Намеравамо да преговарамо о свеобухватном споразуму о слободној трговини са Европском унијом, амбициознијем од стандардног споразума о слободној трговини на којем је НИЕСР засновао своје закључке'', наводи се у изјави Министарства финансија.

Према резултатима истраживања института, Брегзит без договора нанео би још већи ударац британској економији, губитком БДП-а од 5,6 процената.

Портпарол либералних демократа Том Брејк је изјавио да ове цифре "не предсатвљају изненадење".

"Торијевска опсесија Брегзитом по сваку цену доводи у ризик наш будући напредак. Неразумно је да било која влада добровољно усвоји политику која ће успорити економски раст у годинама које долазе", реако је он, преноси америчка агенција.

САД имају спремну листу санкција за Турску! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА