Најновије

МОЋНИ РУСКИ СИСТЕМ ЧУВА ГРАНИЦЕ: Белорусија пронашла одговор за нарастање оклопне групе НАТО (ВИДЕО)

Оружане снаге Белорусије су почеле у оперативно наоружање да усвајају модернизовану верзију познатог совјетског/руског протитенковског система „Конкурс“. Белорусија на овај начин одговара на све већу концентрацију оклопних јединица НАТО које се појављују на њеним границама.

Белорусија пронашла одговор за нарастање оклопне групе НАТО (Фото: Јутјуб)

Телевизија ВоенТВ објавила је видео-репортажу са 227. војног полигона, где је реализовано пробно гађање модернизованим противтенковским системом „Конкурс-М“. Овај систем ће моћи да се каћи и на мобилне платформе. Конкретно, у плану је да се овим системом модернизују борбена возила пешадије БМП-2, преноси интернет портал РГ.

Модернизовани систем „Конкурс-М“ је добио ракету са тандем бојевом главом. Она је у стању да пробије оклоп који је ојачан динамичким типом заштите, која се примењује на основним борбеним тенковима. Мета на којој је испробана нова ракета је био корпус старог оклопног транспортера БТР-60ПБ. На видео-материјалу се може видети да је приликом удара моденризована ракете са мете откинута купола, што довољно говори о њеној снази. Белоруси су такође истакли да ће модернизовани „Конкурс-М“ моћи да иде и на савремена оклопна возила „Витим“, која су домаће производње.

Што се тиче техничко-тактичких унапређења, она се тичи пробојности оклопа. Белоруси су рекли да нова ракета може да пробије 375мм оклопа под углом од 60 степени. Основна ракета је могла да пробије највише 250мм оклопа под истим углом .

Поред оклопне технике, овај систем се може применити против читавог спектра земаљских циљева. То су заштићене ватрене трачке непријатеља, али и нисколетећи хеликоптери различите намене. При томе, оружје се може употребљавати дан/ноћ и сложеним метео-условима. Максимални домет ракете је 4,000 метара.

Војни експерти су сагласни, да је демонстрација овог унапређеног система одговор на појачано размештање допунских оклопних снага НАТО у зони Прибалитка.

Подсетник

9М113М представља противтенковску навођену ракету која је познатија као „Конкурс-М“. Пројектовали су је инжењери АО “Конструкторское бюро приборостроения” – КБП. Дугачка је 1165 мм (у транспортном контејнеру 1263 мм), а тешка 17 кг (у транспортном контејнеру 27,4 кг). Њен калибар је 135 мм. Може да дејствује по циљевима на даљини до 4000 метара.Просечна брзина ракете је 208 м/сек. Поред тандем-кумулативне бојеве главе, њена најновија модификација ће имати способност да носи и разорну бојеву главу. Претпоставља се да је и белоруска верзија ракете сличних карактеристика као и руска.

Ове ракете се лансирају са истог лансирног уређаја 9П135М (модернизована варијатна) које користи и његов претходник 9К111- „Фагот“, који дејствује са ракетама 9М111 у калибру 120 мм. Ове ракете, како по домету тако и по учинку на циљу, имају скромније могућности од ракете 9М113 „Конкурс“.

Путинов С-400 је запалио Србију! Погледајте шта све може његов моћнији наследник! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА