Најновије

ТЕШКО НАМА! ЏИХАДИСТИЧКА ПРЕТЊА ЕВРОПИ: Хиљаде екстремиста излазе из затвора!

Хиљаде затвореника, који ће бити ослобођени из европских затвора када одслуже своје казне, можда су радикализовани као исламистички екстремисти у затвору и представљају ризик, изјавио је европски комесар за безбедност Џулијан Кинг.

Џихадисти ИД (Фото: Јутјуб)

Борци из Сирије који се враћају у Европу такође су за бригу, рекао је Кинг на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

У последње две деценије Европа је била мета неколико исламистичких екстремистичких напада, са порастом напада 2015. године, када је убијено више од 130 људи у Паризу у координисаној операцији средином новембра.

Снаге безбедности у земљама ЕУ од тада су ухапсиле стотине екстремиста, а око 1.100 се и даље налази у затворима под оптужбама за тероризам, рекао је Кинг.

Он је навео да би двоструко више оних који су ухапшени због других злочина могли бити радикализовани у европским затворима.

„Ми се суочавамо са изазовом да су онима који су процесуирани и налазе се у затвору због терористичких дела последњих година казне при крају и треба да буду пуштени на слободу“, рекао је Кинг и додао да у европским затворима има неколико хиљада таквих људи.

„Џихадистичка претња није нестала“, истакао је Кинг, мислећи на арапски израз за свети рат.

„Нема шансе да смањимо нашу одбрану“, додао је он.

Поред овог домаћег изазова, Европа је суочена и са безбедносним ризицима које представљају грађани ЕУ који су се борили на Блиском истоку за такозвану Исламску државу (ИД или друге исламистичке екстремистичке групе и сада би могли да се врате на континент, користећи нестабилну ситуацију у Сирији.

Нећемо дозволити Русији да поново отвори конзулат у Сан Франциску! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА