Најновије

ВУЧИЋ: Ситуација са дијалогом много тежа него што изгледа

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Бриселу да је ситуација око дијалога Београда и Приштине много тежа него што изгледа. Вучић је истакао да је и даље стратешки циљ Србије пут ка ЕУ, али да тактички морамо да се прилагодимо, јер је "судија одлучио да промени правила у току игре".

Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је, након заједничке вечере лидера Западног Балкана и одлазеће високе представнице ЕУ Федерике Могерини, упитан да ли је на том састанку разговарао о наставку дијалога са Приштином, рекао да јесте, али није желео да износи детаље разговора.

"Јесмо разговарали, али не желим да користим прилику да износим шта сам рекао. Оно што сам говорио није било пријатно за све. Не желим да стичем политичке поене. Мој посао је да бринем о миру и стабилности и зато нећу да говорим о детаљима", казао је Вучић.

На додатно питање када је могуће водити дијалог, имајући у виду актуелну ситуацију, Вучић је одговорио да је ситуација "тешка, много тежа него што изгледа".

Нагласио је да му је то највећа брига.

Што се економије тиче, каже, Србија напредује добро.

Рекао је да сутра очекује прелиминарну процену према којој је раст у трећем кварталу био 4,1 одсто, а у четвртом очекује раст од 4,3 процента.

"Једино ме брине да сачувамо мир и стабилност", навео је Вучић.

Стратешки циљ пут ка ЕУ

Председник Вучић је истакао да је и даље стратешки циљ Србије пут ка ЕУ, али да Србија тактички мора да се прилагоди, јер је "судија одлучио да промени правила у току игре".

Вучић је, након вечере у изјави за Пинк, нагласио да тај стратешки пут нико и никада неће моћи да доведе у питање.  

Пренео је да је састанак био добар, отворен, и да је на њему речено све што су учесници имали да кажу. На састанку је било речи о једном нивоу односа према ЕУ, као и другом нивоу односа у региону.

"Срећан сам јер су више него икада људи разумели да треба да гледамо себе, да разговарамо отвореније, сачувамо мир и стабилност", истакао је Вучић.

Казао је да ће земље региона настојати да се састају све чешће без европских посредника, и размотре решавање проблема.

"Сигурно ће бити два корака напред и, понекад, један или један и по уназад, али за две године ћемо направити велики помак који ће као резултат имати смањење напуштања грађана", уверен је Вучић.

Указао је да је већина учесника била разочарана одлукама Савета ЕУ о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али да је он у име Србије рекао да ми нисмо, јер смо знали да ће тако бити, о чему је, како је подсетио, говорио Зорану Заеву пре годину и по у Врању.

Наставак реформи због људи

Истакао је да ће Србија наставити економске реформе, и рекао да очекује извештај према којем је у трећем кварталу остварен раст од четири одсто, као и да очекује да ћемо прећи план који су Светска банка и ММФ задали.

"Реформе проводимо због нас и наших људи. То је стратешки пут, а тактички морамо да се прилагођавамо, јер судија је одлучио да мења правила у току игре. Тако може у току игре и да се промени време, па морате да шутирате са 20-30 метара како би лакше дали гол по клизавом терену", илустративно је објаснио ситуацију додајући да ће Србија наставити да сарађује са свима у свету.

У вези са тим је казао да је председнику Европске комисије Жану Клоду Јункеру поклонио вињак стар 40 година, за који је казао да смо срећни што можемо да га продајемо у Москви и Бриселу.

"Јункер је рекао да је то супер и у реду. Пробали смо га заједно када је био у Београду. Иначе он уопште није пијанац, како то неки злуради људи тврде, већ фантастичан човек који ће нам, уз Могерини, недостајати у сваком смислу", рекао је он.

За Србију је, како је додао, важно да видимо шта су њихови ставови и да гурамо своју политику са свима.

"Тражио сам да нас изузму из система квота за челик" 

Вучић је, како је навео, замолио председника Европске комисије Жана Клода Јункера да изузму Западни Балкан из свог система квота за челик.

"Била је једна ствар коју сам ставио у фокус разговора, а то је Железара. Моја идеја је да се борим за Србију, али и Северну Македонију и Босну и Херцеговину, јер и оне имају челичане. Апеловао сам да изузму Западни Балкан из свог система квота", пренео је новинарима Вучић.

Указао је да смо ми на Балкану мали, и да би са квотама које имамо изгубили посао, који је веома важан.

"Мислим да би била изванредна одлука да се изузме Западни Балкан из система квота. За мене је то било веома важно", казао је Вучић.

Подсетио је да је Железара наш извозник број један и апеловао да нам помогну, јер би нас уништио наставак са квотама, посебно за хладно и топло ваљани лим.

"Србија на европском путу као суверена земља"

Председник Србије Александар Вучић истакао је после разговора у седишту ЕУ да су га председник Европске комисије Жан Клод Јункер и европски комесар за проширење Јоханес Хан пријатељски уверавали да је важно да Србија остане на европском путу, што је, каже, прихватио, али и узвратио да ће Србија свој европски пут градити и понашати се као суверена земља, уз добре односе са свим другима.

Вучић о региону: Само у блоку смо јачи

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да регион може много тога заједнички да издејствује за своје грађане, и додао да је подршку за јачање регионалне сарадње добио и од једног представника земље од које то није очекивао.

На вечери лидера Западног Балкана и високе представнице ЕУ Федерике Могерини инсистирао је, како је пренео новинарима, на регионалној сарадњи.

"Ту сам подршку добио од једног представника земље од које нисам очекивао. Због тога сам веома срећан, јер то отвара још снажније перспективе за разговоре о тешњој регионалној сарадњи. Мислим да људи коначно почињу да разумеју значај регионалне сарадње", објаснио је Вучић.

Вучић верује да регион може много тога заједнички да издејствује за грађане што за људе значи виши животни стандард, бољу атмосферу у региону.

Ђилас открио пљачку од милијарду евра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА