Најновије

СЕРГЕЈ РТС НАЗВАО ЈАВНИМ ВЦ-ОМ: Особа која ради у томе, не може се назвати новинаром! Као што ни Весићева књига није баш књига!

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас су казали да је догађај на промоцији књиге режиран, а Ђилас сматра да је у томе учествовала БИА.

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

"Мислим да поредити оно што се десило у Немачкој тридесетих година прошлог века и 35.000 спаљених књига људи који су били против фашизма, упоредити са једним догађајем који се десио на овај начин, да је то уствари фашизам. Наравно да ми нисмо имали сазнања ко је био дирекно умешан у тај инцидент, добили смо их захваљујући том једном дивном филму који је наша дивна БИА са господином Гашићем измонтирала, и послала у Црну Гору, све са екавицом и ћирилицом. И на том порталу је то једина ствар на ћирилици и екавици", каже Ђилас.

Ђилас каже да нико није дошао на протест да би било шта палио.

"Књигу је донео човек кога нема на снимцима, никакве могућности ми нисмо имали да добијемо књигу пре промоције, и апсолутно је јасно да је цела ствар намештена. У тренутку када је тај човек организовано дошао, нека друга девојка га је снимала, почео је да виче - ајде да палимо, ајде да палимо. Један други човек је пришао да му помогне, наишао је Бранко Миљуш и рекао: Шта то радите, немојте да палите књигу, ми то не радимо. Тај човек није члан наше странке, само њега нема нигде, нема га на снимцима, тај део не постоји. И ми имамо само питање - одакле је он дошао", објашњава Ђилас.

Према његовим речима, човек из ССП-а је угасио књигу.

"Само се то намонтира тако да су као дошли 'ђиласовци', донели књигу. Одакле нама књига", каже.

На питање зашто се ћутало две недеље да се о томе нешто каже, Ђилас каже да није читао таблоиде, и да се "док нису пустили снимак и оптужили Миљуша" тиме није бавио.

"Ја таблоиде не читам… Знате, људи који су прави новинари нису спремни да кажу за ове људе који су у служби Александра Вучића и његових, да они нису новинари, да су пропагандисти. И од нас се очекује да ми то читамо. Док нису пустили снимак и оптужили Миљуша, ја се тиме нисам бавио", каже Ђилас.

Трифуновић сматра да је у питању замена теза.

"У питању је замена теза, неко је посекао шуму да би Весић написао књигу. О чему? О томе како воли Београд који уништава. Мислим да је то овде тема, а не што је неко палио ту књигу", оценио је Трифуновић.

Бес грађана је, додаје, потпуно оправдан.

"Погледајте реакцију људи, тај стампедо који је појурио Весића, то су бесни грађани… Тај бес је нормалан, имате Весића који малтретира Београд годину и по дана, мења коцке, неко зарађује неки новац на томе стално, моју улицу Паљмира Тољатија су асфалтирали осам пута у једном тренутку, али то су ствари које се стално раде. А он на све то пише књигу 'Зашто волим Београд и Београд воли мене'. То је ужасно лицемерно… На то грађани одговарају таквим потезом", каже Трифуновић.

Ђилас је рекао и да члан ССП-а који је "насео на провокацију" неће бити искључен из странке, јер је помогао у гашењу књиге када је увидео грешку, који је и признао.

И такве ситуације, признају, могу да се тумаче као аутогол.

"Па сви смо људи, сви грешимо, ето, и ја сам направио аутогол, мада ја не мисли да је то био. Ја сам рекао скоро нешто што гомила људи мисли. Неко је рекао на једном скупу - овај Сергеј говори све што ја мислим, само ме срамота да то кажем. Ја не мислим да је то био аутогол, али се Политички савет ПСГ-а оградио од тога. Говорим о оној особи коју УНС и НУНС упорно проглашавају вашим колегама (Оливера Јовићевић). Да ли Ви доживљавате ту особу као колегиницу", упитао је Трифуновић.

Он је Јавни сервис Србије назвао "јавним ВЦ-ом".

"А особа која ради у томе, не може се назвати новинаром, ако мене питате. Као што ни књига Горана Весића није баш књига", нагласио је и додао:

"Осећам потребу да браним част новинара".

На питање о оптужбама да је сам створио "чудовиште" звано таблоид и да сада плаћа данак, Ђилас каже да тадашње и садашње време не може да се пореди.

"Ја сам био део власти, тада није било добро, али немојте да поредимо. Поредите тадашњи РТС на којем је Вучић био гост. На крају крајева, ти таблоиди, ја сам имао 150 насловних страна 2012. и 2013. у њима", казао је Ђилас.

"Ми смо данас реаговали на ово паљење књиге, не због једног човека који је насео на провокацију коју је служба организовала, већ да покажемо како ствари функционишу. Тамо су узети снимци са камера у граду, дате таблоидима и СНС-у да монтирају тај снимак. Ја сам Гашића питао конкретна питања, за оружје… Да ли знате да БИА има спонзоре? Ви дате паре и постанете спонзор БИА", каже Ђилас.

Он је оптужио Оливеру Јовићевић.

"Та жена води емисију у коју дође Владимир Орлић, који чим проговори Мариника, он крене да прича у исто време. То му је задатак. Посао новинара је да му каже - можете ли да сачекате, да неко нешто други каже. Немојте да изједначавамо", додао је он.

О томе како види случај Марка Бастаћа, који је покушао да унесе у земљу око 13.000 евра из Дубаија, Трифуновић каже да је "за разлику од Вулина, Бастаћ није измишљао тетку из Канаде, већ је грешку признао".

На констатацију да је Вулин признао, Ђилас каже:

"Вулин је слагао, каква тетка у Канади. Можда је и има, ал му сигурно она није дала те паре… па је онда схватио да мора 20 пута да иде тамо-вамо".

Ђилас додаје да зна за кога је Бастаћ носио тај новац.

"Знам ко је замолио Бастаћа да понесе новац, знам и за кога, његова жена има тешку болест. Али, Бастаћ је направио царински прекршај. Он сме да пренесе колико хоће новца, само је грешка што није пријавио. То је царински прекршај, а ови други морали би да робијају цео живот за то што су радили", напомиње Ђилас.

Лидер ССП-а је рекао да није исто када он не жели да казни човека који је учествовао у спаљивању књиге или Бастаћа, као то када Вучић каже "Не дам Малог".

"Није исто, ради се о државним функционерима, који крше закон", нагласио је Ђилас.

Бојкот или излазак на изборе?

О томе да ли ће изаћи на изборе или их бојкотовати, председник ПСГ каже да се они сада боре за изборне услове.

"Ми се боримо за изборне услове. Написали смо писмо Мекалистеру, пребацили смо лопту у њихово поље. Одрадили смо тај први округли сто, али ако ме питате, помака видљивијих нема. Ако се настави овако, мислим да је бојкот све извеснији", нагласио је Трифуновић.

Могуће је каже, одлагање избора.

"Вучић кад каже нешто, знате да ће бити контра. Мислим да Европа врши озбиљан притисак на њега, он је тога свестан, не може да избегне и без њихове подршке неће моћи да опстане. Тако да ми на то и рачунамо. Ако се помере избори на јесен да би се створили фер изборни услови, онда је могуће да ћемо на њих изаћи", каже Трифуновић.

Драган Ђилас, међутим, каже да су они рекли своје услове.

"Да се реши питање медија и да се престане са притиском на људе, уз све остале ствари које прате изборе. Они који немају контакт са унутрашњости Србије не могу да замисле степен страха у којем ти људи живе. Човек из Лучана каже да је његов син ишао и лепио плакате за СНС, јуче сам био у Прокупљу, тамо су се жене пријавиле као узбуњивачи на послу. Ти људи живе страшне животе. И треба им дати избора", навео је Ђилас.

Ђилас каже да ће ПСГ донети своју одлуку о изборима на основу своје процене.

"Ја сам сигуран и због онога што је Сергеј говорио о нуђењу новца, да ће ПСГ донети своју одлуку, не јер ће им неко дати пара, него зато што ће то бити њихова процена о томе који је најбољи начин да се боримо против Вучића. По мени је ово најбољи начин, али немојте да гурате нас у сукобе јер немамо у овом тренутку, на исти начин како ћемо да срушимо овај режим", каже Ђилас.

Ако се избори помере на јесен, Трифуновић каже да не види разлог зашто се на изборе на би изашло.

"Ми смо имали разговоре, Ђилас, Лутовац, Јеремић, састанак на коме смо говорили о ненападању, имамо истог непријатеља за сада, а не видим чак ни проблем ако избори буду расписани на јесен, не видим разлога да ни ви не изађете на изборе. Ако се услови испуне, ако се смени Оливера Зекић, што мора да се деси, јер на 12.000 прекршаја РЕМ није реаговао. Ми ћемо на тим изборима имати 'фул' мисију ОЕБС-а, мени је Кајл Скат рекао да је он некад био у тој мисији - ми дођемо два сата на бирачко место, забележимо и то је то. У Истанбулу су људи спавали на изборним листићима, тако су и победили… Ми за сада немамо ту изборну структуру, али је правимо", наводи Трифуновић.

О непристојној понуди о којој је раније говорио, а ради се о пола милиона евра која су му наводно нуђена, Трифуновић каже да се бори да људи схвате да "то није нормално".

"Тако је тај преговач мени нудио 500.000 евра, а ко је у питању ћу рећи тужилаштву… Нудио ми је да будем 'Дачић уместо Дачића'. И ја му кажем - нећу да те лажем, ја од вас нећу узети ни динара, јер не желим. Он ми каже - али зашто, то је нормално. А ја му кажем - па вама је то нормално, али то није нормално, ја сам зато ушао у политику", рекао је Трифуновић.

Додаје да се "тако руши режим".

"Како се руши режим - тако што неко дође, као Александру Обрадовићу да прети вама и вашој породици, а ти кажеш НЕ. Тако се руши режим, ту су танки, између осталог. Обрадовић седи у кућном притвору, али је народни херој", наглашава Трифуновић.

Помирење два народа на КиМ

Ђилас, на питање како види решавање проблема КиМ, каже да је први корак да се покуша да ради на помирењу два народа.

"Није суштина решења КиМ статус, ми кажемо - ви сте део Србије, они кажу - не, ми смо независна земља, и не можемо да се договоримо. Али, можемо да се договоримо како да живимо једни поред других, да људи могу да путују нормално, да нема такси, да нема РОСУ, да нико не шаље воз одавде 'Косово је Србија', да спречимо криминал на северу и на југу. Хајде да осудимо и нађемо ко је сахрањивао људе у Батајници, а нека Албанци сами исто решавају. Ајмо да нађемо Албанце који су штитиле Србе на КиМ, а има их, да гостују овде, а да Срби који су штитили Албанце буду гости на приштинкој телевизији", каже Ђилас.

И Приштина би на то пристала без проблема, мисли Трифуновић.

"Је л' заиста толико важно да ли они са својим таблицама могу да прођу кроз Србију? Па нека прођу, платиће друмарину, платиће бензин. Да решимо питање имовине, да решимо питање несталих", напоменуо је Ђилас.

А ако тзв. Косово тражи једино на Србија призна његову независност?

"А што и да не признамо тзв. Косово? Ако би се све ово нормализовало, ако би нама косовска влада гарантовала да ће све цркве и задужбине бити заштићене, да ће заштитити 130.000 Срба који живе тамо. А нико нас и не пита да ли је КиМ независна држава, за њих све јесте, за све стране силе, јесте, западне силе… А нисам сигуран да Путин на гласање у УН неће бити уздржан због Крима. Пре 150 година, владика Његош је написао - руски ћесар о свом народу мисли, а о мом само кад му затреба. Тако да - не бих се ја баш толико залетао с тим Русима који ће нас одбранити. А што и да их не признамо, ако ће они одговарати за све наше цркве и заштитити наше људе", наводи Трифуновић.

Немамо исти став око тога, али поштујем став Сергеја, наводи Ђилас.

"Ја мислим да шта је урађено ових 20 година и како се цела та ствар води, да признање тзв. Косова није решење, јер ће цео регион да гурне у исту причу. Ја сматрам да у овом тренутку не постоји могућност да решимо питање статуса али да постоји могућност да решимо све ове остале ствари. А како ће сутра нешто изгледати, то је ствар која нас чека", изјавио је Ђилас.

Столица у Уједињеним нацијама је, по њему, црта која не сме да се пређе.

"Глас у УН је за мене црта коју не бих прешао. Али бих учинио све да се направи нормална сарадња, да људи путују", навео је лидер ССП-а.

Прочитајте ОВДЕ шта је академик Душан Теодоровић рекао о докторату Синише Малог.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА